Autor: onogost.me
Foto: Demokrate
19:34
27.8.2019.

Milićević: Vlast Nikšić pretvorila u epicentar iseljavanja mladih

Zahvaljujući vlasti DPS-a Nikšić prolazi kroz najdublju ekonomsku i moralnu krizu, kazao je član Izvršnog odbora OO Demokrata Nikšić, Mladen Milićević.

 


On je dodao da je nekadašnji industrijski centar Crne Gore, aktuelna vlast pretvorila u epicentar iseljavanja mladih. 

"Ova pojava se dešava zbog propasti ekonomskih kapaciteta i nemogućnosti zaposlenja, ali i zbog osjećaja nepravde koji stvara korumpirana i bahata vlast. Koliko je ova vlast posrnula, govori i to da je kapitalni budžet za 2018. godinu planiran  u iznosu od 3 749 500 eura, a završni račun budžeta za 2018. godinu pokazuje da je realizovano svega 2 756 224 eura, što znači da je manje za čitavih 26,5%.  Do frapantnog zaključka se dolazi ako se uporede kapitalni budžeti opštine Nikšić i opštine Šavnik. Naime, kapitalni budžet Šavnika po glavi stanovnika iznosi 153 eura, u Nikšiću 37 eura, to znači da je kapitalni budžet Šavnika po glavi stanovnika 4 puta veći nego u Nikšiću, iako je Nikšić nekad bio privredni gigant Jugoslavije. Da li je ova brojka za ponos tz. prvog čovjeka opštine?", ističe Milićević.

On dodaje da alarmantno stanje u Nikšiću dokazuje i istraživanje Monstata.

U Nikšiću je 2003. godine bilo 20 096 zaposlenih radnika, a krajem 2018. godine, prema istom izvoru, u Nikšiću ima 14 259 zaposlenih. To je 5837 manje zaposlenih za 15 poslednjih godina. Hvalospjev predsjednika Opštine o  smanjenju stope nezaposlenisti kojim se diče u njihovim izvještajima u prethodne dvije godine je stvar protivustavnog brisanja sa evidencije Zavoda sa zapošljavanja velikog broja lica  koja inače nijesu našla novo radno mjesto, i donekle da su inspekcijske službe natjerale poslodavce da jedan manji broj radnika na crno prebace u legalnu zonu. Najbolje stanje broja zaposlenih pokazuju slike banaka i prodavnica oko dvadestetog u mjesecu jer u Nikšiću trenutno ima više penzionera nego zaposlenih radnika, što znači da se opština suočava sa ozbiljnim socijalnim rizikom", navodi se u saopštenju.

Dalje se dodaje da se u lokalnoj upravi, javnim ustanovama i javnim preduzećima gomilaju enormni problemi.

"Standard zaposlenih se srozava, a funkcionerima se putem raznih dodataka na zaradu podižu lična primanja i do 70%, pri tom radnici koji sve nose na svojim leđima stagniraju ili doživljavaju degradaciju. Sve veća količina budžetskih sredstava odlazi u džepove funkcionera, inače partijskih vojnika DPS-a, kroz razne bonuse i varijabile, i u ličnu promociju vlasti, umjesto da se ulaže u javna dobra, infrastrukturu, kadrovske kapacitete lokalne samouprave i podsticaje za ekonomske aktivnosti", ističe Milićević.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 09:09
  15.1.2020.

  Ko silom ili prijetnjom ili na drugi protivpravan način utiče da se političkom subjektu daju sredstva za finansiranje izborne kampanje ili finansiranje političkog subjekta, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine. Ako djelo učini javni funkcioner, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do pet godina, navodi se u Zakonu o dopunama Krivičnog zakonika, koji je parlament usvojio krajem godine.

 • 18:07
  11.1.2020.

  Bestidna manipulacija vjerom obilježila je početak ove za nas i našu državu izuzetno i dalekosežne i važne godine. Cilj je homogenizacija protivnika crnogorske države i njenih građanskih i evroatlanskih opredjeljenja, smatra predsjednik OO DPS-a, Ivan Mitrović.

 • 12:07
  11.1.2020.

  Političkim subjektima zabranjeno je primanje materijalne, finansijske pomoći ili nenovčanih priloga drugih država, privrednih društava i kompanija van teritorije Crne Gore, fizičkih lica i preduzetnika koji nemaju biračko pravo, anonimnih darodavaca, javnih ustanova, firmi i privrednih društava sa učešćem državnog kapitala, sindikata, vjerskih zajednica, nevladinih organizacija, kazina, kladionica i drugih priređivača igara na sreću.

 • 18:27
  10.1.2020.

  Nema kraja bahatosti, saobraćajnoj nekulturi i nepoštovanju zakona Crne Gore od stranog prvog čovjeka Nikšića, saopštili su danas iz opštinskog odbora URA Nikšić, dostavljajući medijima slike nepropisano parkiranog službenog automobila Veselina Grbovića u blizini,kako tvrde, jednog ugostiteljskog objekta u Podgorici.