Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Kazne do 2.000 eura za podršku dvojici ili više kandidata

lokalni_4
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 13.03.2018. u 11:43

Veb aplikacija potpisi.dik.co.me, putem koje ukucavanjem svog matičnog broja građani mogu da provjere da li su njihovi lični podaci zloupotrijebljeni za podršku nekom od predsjedničkih kandidata, dostupna je od juče popodne.

Građani mogu da provjere jesu li ili nijesu potpisali nečiju kandidaturu. To je jako bitno, rekao je za Pobjedu sekretar Državne izborne komisije Veljo Čađenović.

On je objasnio da Zakon o izboru odbornika i poslanika dozvoljava da građanin može da podrži samo jednu izbornu listu, odnosno kandidaturu.

“Čak je, po članu 116 Zakona, kažnjivo ako građanin potpiše za više od jednog kandidata. U tom slučaju kazne iznose od 500 do 2.000 eura”, rekao je Čađenović.

Kako je dodao, DIK nema zakonski osnov da pokreće postupak ako je nečiji potpis zloupotrijebljen.

Centar za demokratsku tranziciju je, nakon pokretanja veb aplikacije potpisi.dik.co.me, dobio informacije od nekoliko građana koji sumnjaju da su im zloupotrijebljeni podaci za podršku predsjedničkim kandidatima.

“CDT će sve prikupljene informacije i činjenice dostaviti Vrhovnom državnom tužilaštvu i pozivamo ih da brzom i energičnom akcijom utvrde ima li elemenata krivičnog djela. Pozivamo građane da se maksimalno potrude i provjere da li su njihovi podaci zloupotrijebljeni i da o tome obavijeste nadležno tužilaštvo ili CDT”, kazao je direktor CDT-a Dragan Koprivica.

 

Izvor: Pobjeda

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Vlada je povukla odluku o uvođenju prinudne uprave u Šavniku zato što odluka SO Šavnik o skraćenju mandata lokalnom parlamentu stupa na snagu danom donošenja, rečeno je Portalu RTCG.
Odbornici lokalnog parlamenta će na sjednici koja je zakazana u 10 časova, raspravljati o 23 tačke dnevnog reda.