Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Jaredić: DPS spomen obilježjima prikriva ratnu prošlost

cats
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 20.10.2017. u 16:21

Podizanjem spomenika i davanjem naziva ulicama DPS ne možete sprati ratnu ulogu početkom devedesetih kada se odricao Crne Gore i njene prošlosti, saopštio je član OO SDP Nikšić Radosav Jaredić

Kako je naveo Nikšićani su “dobro” upamtili DPS-u “velikosrpsku nacionalističku ideologiju kojom ste barjačili”.

“Jednopartijska farsična vlast u Nikšiću, sjetila se ovih dana crnogorskih dinastija Vojislavljevića, Balšića i Crnojevića. Lokalni parlament u kojem sjednice liče na monologe i vježbe fizičke kulture pukim dizanjem ruke, odredio im je neprimjerene periferne ulice u odnosu na značaj ove tri dinastije za crnogorsku istoriju. Pozdravljamo i dajemo punu podršku afirmaciji crnogorske prošlosti kroz davanje spomen obilježja. Ali to treba učiniti na dostojniji način shodno značaju tih ličnosti i procesa a ne periferno da bi se zadovoljila forma i politikantski interesi”, saopštio je Jaredić.

Dodaje da su tadašnji funkcioneri DPS-a “zaneseni kultom tadašnjeg vođe Slobodana Miloševića kao izvođači njegovih prljavih nauma srušili staro rukovodstvo”.

“Crnu Goru ubrzo uveli u rat i sankcije. Tada su neki od Vas sa Nikšićkog trga glasno klicali “Ne tražimo ništa novo nego carstvo Dušanovo”. Na Duklju i Vojislavljeviće nije Vam padalo na pamet sve do zaokreta 1997. godine. Nakon što ste se vratili iz “Rata za mir” koji je koštao Crnu Goru gubitka brojnih života i nanio sramotu njenoj istoriji i budućnosti odlučili ste da preimenujete sve ulice u Nikšiću koje podsjećaju na komunistički period i bratski suživot . Pošto ovih dana vraćate spomen obilježje Titu koje ste takođe Vi oduzeli 1992. godine, dobro bi bilo da vratite i ostala spomen obilježja iz tog perioda kao i Hrvatsku ulicu koju ste preimenovali u Manastirsku kada je Vaš šef prezirao igru šah zbog šahovnice”, naveo je on.

Jaredić je saopštio da je DPS ratnih godina dominantno kreirao “ambijent netrpellivosti koji je doveo do toga da neke usijane glave pokušaju miniranje jedine džamije u Nikšiću”.

“Iako se sada hvalite multietničkim skladom kao sopstvenom zaslugom koja nasta iz “naknadne pameti”. Srećom većinski Nikšić nikada nije prihvatao takvu politiku pa ste i Vi doduše dosta kasno shvatili njenu pogubnost. Posebno je uočljiva nelogičnost da ste odlučili da spomenik Crnogorskim komitima, među njima i generalu Krstu Popoviću, podiže lokalno Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) Nikšić. Ideološki naslednici onih koji su ga proglasili narodnim neprijateljem i likvidirali. Umjesto da formirate stručni tim i kao ozbiljna država stanete iza tog projekta, vi po oprobanom receptu udovoljavate zahtjevima Crnogorskih patriota davanjem na kašičicu istorijskog naslijeđa. Prepoznali su građani Nikšića Vašu, prevarnu politiku “dobro jutro na sve četiri strane”. Vještački patriotizam kao plašt za prikrivanje svih društvenih deformacija a posebno pohare naših resursa. Šta misle o vašoj politici najbolji odgovor su Vam dali upravo nikšićani brojem nevažećih listića na jednopartijskim izborima koje ste vi sami za sebe organizovali”, zaključio je Jaredić.

  vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci