Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Grbović: U lokalnim upravama se na troškovima najviše može uštedjeti

20190712130728_d97424cc-d1fd-4b23-b019-9e0dd65cc8bb
vijesti.me
  • Autor onogost.me
  • 12.07.2019. u 11:50

Za prvih šest mjeseci ove godine investicioni budžet Opštine Nikšić ostvaren je nepuno deset odsto, odnosno 380.000 od planiranih 4,2 miliona eura. 

Razlog su, kako je na sjednici lokalnog Parlamenta kazala Sanija Fatić, sekretar Sekretarijata za finansije, loše vremenske prilike pa su mnogi radovi morali da sačekaju ljetnji period. 

Zato su primici realizovani 67 odsto u odnosu na planirano (14,78 miliona), odnosno 46 odsto ukoliko se odbiju 6,4 miliona eura prenijetih sredstava iz prethodne godine.

Kada je u pitanju 2018.godina Opština Nikšić je, prema riječima Fatić, istu završila sa 21,6 odsto više prihoda u odnosu na plan (4,3 miliona eura više prihoda).

“Budžet je ostvaren sa suficitom što govori da smo se trudili da naplatimo sve moguće prihode, a rashodi su manji od programiranih. Trudili smo se isplatimo sve što je realno, a da pokušamo gdje je moguće da rashode smanjimo. Na troškovima se najviše može u lokalnim upravama uštedjeti. Neke nove prihode da dobijemo, to je skoro praktično nemoguće“, kazao je predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović.

Prema njegovim riječima takva finansijska situacija je omogućila da se planirani projekti realizuju, novi planiraju, a posebno je dobro, kako je kazao, što je stopa nezaposlenosti u gradu pod Trebjesom sa 18 odsto smanjena na 12,53 odsto, očekujući da se taj trend smanjenja, sa realizacijom novih investicija, kako opštinskih tako i onih koje realizuju brojni privredni subjekti, nastavi.

“Mi smo 2018. godine imali povećanje prihoda za porez na napokretnost, prije svega za vjetrenjače na Krnovu, gdje smo obezbijedili 900.000 eura. To je prihod koji će nam godinama ići. Kada je budžet planiran nijesmo ni sanjali da to toliko može biti, a nijesmo ni znali koliko su investitori utrošili sredstava da bi mogli da ocijenimo koliki će biti prihodi od toga. To nam je značajna stavka. I EPCG je prošle godine isplatila dug od milion eura pa je samo po ova dva osnova budžet povećan dva miliona“, istakao je Grbović.

Uskoro će, prema njegovim riječima, biti raspisana dva tendera za dva prostora u Domu revolucije koji, kako je kazao, postaje “ogromni kapacitet Nikšića”. 

Rekonstrukcija zgrade Opštine je u toku, očekuju i tendere za rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole i “Zahumlja”, a posebno mu je drago što je “dugogodišnja ‘crna rupa’ kod pijace” konačno prestala da to bude pa će poslovni objekat koji se završava biti otvoren 18.septembra, na Dan Opštine.

Odbornici su usvojili Odluku o zaradama i drugim primanjima opštinskih službenika i namještenika, kao i osnivanje društava sa ograničenom odgovornošću, Vodovod i kanalizacija i Komunalno, a transformcija pomenutih prduzeća bi trebalo da omogući njihovo efikasnije poslovanje.

 

izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci