Autor: onogost.me
Foto: vijesti.me
13:50
12.7.2019.

Grbović: U lokalnim upravama se na troškovima najviše može uštedjeti

Za prvih šest mjeseci ove godine investicioni budžet Opštine Nikšić ostvaren je nepuno deset odsto, odnosno 380.000 od planiranih 4,2 miliona eura. 


Razlog su, kako je na sjednici lokalnog Parlamenta kazala Sanija Fatić, sekretar Sekretarijata za finansije, loše vremenske prilike pa su mnogi radovi morali da sačekaju ljetnji period. 

Zato su primici realizovani 67 odsto u odnosu na planirano (14,78 miliona), odnosno 46 odsto ukoliko se odbiju 6,4 miliona eura prenijetih sredstava iz prethodne godine.

Kada je u pitanju 2018.godina Opština Nikšić je, prema riječima Fatić, istu završila sa 21,6 odsto više prihoda u odnosu na plan (4,3 miliona eura više prihoda).

"Budžet je ostvaren sa suficitom što govori da smo se trudili da naplatimo sve moguće prihode, a rashodi su manji od programiranih. Trudili smo se isplatimo sve što je realno, a da pokušamo gdje je moguće da rashode smanjimo. Na troškovima se najviše može u lokalnim upravama uštedjeti. Neke nove prihode da dobijemo, to je skoro praktično nemoguće“, kazao je predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović.

Prema njegovim riječima takva finansijska situacija je omogućila da se planirani projekti realizuju, novi planiraju, a posebno je dobro, kako je kazao, što je stopa nezaposlenosti u gradu pod Trebjesom sa 18 odsto smanjena na 12,53 odsto, očekujući da se taj trend smanjenja, sa realizacijom novih investicija, kako opštinskih tako i onih koje realizuju brojni privredni subjekti, nastavi.

"Mi smo 2018. godine imali povećanje prihoda za porez na napokretnost, prije svega za vjetrenjače na Krnovu, gdje smo obezbijedili 900.000 eura. To je prihod koji će nam godinama ići. Kada je budžet planiran nijesmo ni sanjali da to toliko može biti, a nijesmo ni znali koliko su investitori utrošili sredstava da bi mogli da ocijenimo koliki će biti prihodi od toga. To nam je značajna stavka. I EPCG je prošle godine isplatila dug od milion eura pa je samo po ova dva osnova budžet povećan dva miliona“, istakao je Grbović.

Uskoro će, prema njegovim riječima, biti raspisana dva tendera za dva prostora u Domu revolucije koji, kako je kazao, postaje "ogromni kapacitet Nikšića". 

Rekonstrukcija zgrade Opštine je u toku, očekuju i tendere za rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole i "Zahumlja", a posebno mu je drago što je "dugogodišnja 'crna rupa' kod pijace" konačno prestala da to bude pa će poslovni objekat koji se završava biti otvoren 18.septembra, na Dan Opštine.

Odbornici su usvojili Odluku o zaradama i drugim primanjima opštinskih službenika i namještenika, kao i osnivanje društava sa ograničenom odgovornošću, Vodovod i kanalizacija i Komunalno, a transformcija pomenutih prduzeća bi trebalo da omogući njihovo efikasnije poslovanje.

 

izvor: vijesti.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:41
  28.3.2020.

  Komunalna policija u Nikšiću krši sve zakonske norme, a posebno one koje su izdate od Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, saopštili su danas iz nikšićkog odbora URA.

 • 13:29
  25.3.2020.

  Evropska unija obezbijedila je tri miliona eura kako bi se odmah pomoglo crnogorskom zdravstvenom sektoru u borbi protiv koronavirusa i 50 miliona eura za dugoročni program u skladu sa potrebama Vlade Crne Gore, objavio je ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav.

 • 11:36
  25.3.2020.

  Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković iskazao je veliku zahvalnost Evropskoj uniji (EU) koja Crnoj Gori donira tri miliona eura za hitnu pomoć za zdravstvo plus 50 miliona za dugoročni program u skladu sa potrebama, a najviše za zdravsto, ekonomiju i preduzetnike.

 • 09:05
  18.3.2020.

  Obaveza svih odgovornih društveno-političkih činilaca je da u vremenu pandemije koronavirusa kreiraju mjere i prijedloge koji će olakšati život građana i doprinijeti umanjenju posljedica izazvanih ovom pošasti, poručuju iz Građanskog pokreta URA i predlažu Vladi da usvoji set ekonomskih mjera kojima će se ublažiti negativni efekti koronavirusa na crnogorsku ekonomiju i privredu.