Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
12:27
18.9.2018.

Grbović: Nastavićemo da radimo vrijedno i časno u cilju boljeg života naših građana

Čestitajući sugrađanima praznik grada, predsjednik Veselin Grbović, na svečanoj sjednici Skupštine opštine, podsjetio je da su na današnji dan 1944. godine partizanske jedinice oslobodile Nikšić od fašističkog okupatora.


Godina između dva septembra, naveo je prvi čovjek grada, biće upamćena po predsjedničkim izborima gdje je današnji predsjednik Milo Đukanović odnio, kako je kazao, ubjedljivu pobjedu i u Nikšiću i u Crnoj Gori, što je pokazalo da smo na pravom putu prema društvu evropskih naroda, gdje nam je, dodaje, odavno bilo mjesto.

Nezavisno od svih okolnosti, naglasio je Grbović, lokalna uprava nije zaboravila da predano radi na popravljanju ekonomske situacije u Nikšiću, da značajno ulaže u investicione projekte i popravlja privrednu sliku našeg grada.

„Veoma je važno istaći da je u kontinuitetu uspostavljena finansijska stabilnost u budžetu opštine. Lični dohoci su redovni, kao i isplate poreza i doprinosa državnom budžetu. Redovno se izmiruju sve obaveze prema dobavljačima, kreditorima i drugim institucijama. Obezbijeđeni su značajni depoziti za realizaciju planiranih investicija“, istakao je on.

U prethodnih nekoliko godina uspjeli su, kaže, da završe i započnu niz infrastrukturnih projekata i da uz pomoć države pokrenu i oporave praktično sve privredne kolektive, koji su u periodu tranzicije prolazili kroz težak period.

„Kao prvi investicioni projekat izdvajamo rekonstrukciju Trga Slobode koji je svečano otvoren 13. jula ove godine, uz prisustvo predsjednika države Mila Đukanovića. Vrijednost investicije je oko 1,5 milion eura, a investitor je bila Opština Nikšić, uz donaciju kineske Vlade od 150.000 eura. Na Trgu je postavljen i spomenik narodnom heroju Ljubu Čupiću.

- Ovih dana je završena izgradnja nove zgrade za penzionere sa 75 stanova. Finansiranje su obezbijedili budući stanari, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Penzioni fond i Opština Nikšić.
- Završene su i dvije zgrade od 66 stanova za zdravstvene radnike gdje su investiranje obezbijedili Stambeni fond zdravstva, Ministarstvo zdravlja i Opština Nikšić.
- Završena je izgradnja vodovoda za Petroviće u vrijednosti od 500.000 eura. Sredstva je obezbijedila Opština Nikšić uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i CEDIS-a.
- Završena je rekonstrukcija i izrada rezervoara za vodovod u Morakovu, a u sklopu boljeg snabdijevanja vodom čitavog prostora Župe. Investitor je bila Opština Nikšić u iznosu od 200.000 eura.
- Završena je izgradnja vodovoda za selo Koravlicu uz korektnu saradnju sa Opštinom Bileća, kao primjer prijateljske saradnje grada iz Grne Gore i grada iz Republike Srpske. Investitor je bila Opština Nikšić u vrijednosti od 65.000 eura.
- Završena je izrada vodnih akumulacija u Velimlju, Crnom Kuku i Vučju u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Direkcijom za javne radove. Ukupna investicija iznosi oko 300.000 eura.
- Asfaltirano je preko 20km lokalnih puteva u prigradskim naseljima Nikšića. Investitori su pored Opštine Nikšić bili Direkcija javnih radova, Ministarstvo poljoprivrede i firma Rudnici boksita – Nikšić. 
- Firma „NTC“ Nikšić je izgradila distributivno-logistički centar kod aerodroma „Kapino Polje“. Investicija je vrijednosti od preko tri miliona eura.
- Ovih dana završava se i fabrika za proizvodnju građevinskih materijala – prva takve vrste u Crnoj Gori. Vrijednost investicije iznosi preko dva miliona eura. 
- Završena je izgradnja svlačionica za mlađe pogone „FK Sutjeska“ uz donaciju FSCG od 120.000 eura i učešće opštine 4.000 eura“, podsjetio je predsjednik opštine.

Osvrnuo se i na projekte koji su u toku.

„U proteklom periodu je započeta izgradnja izavršava se niz značajnih investicija za naš grad.

- Put Petrovići – Vraćenovići – Granica prema Bileći. Investitor je Direkcija za saobraćaj, a izvođač je firma „Tehnoput“. Radovi su pri kraju i očekujemo završetak po isteku turističke sezone.
- Privode se kraju radovi na vodovodu za sela Vraćenovići i Dragovoljići. Ove investicije su u vrijednosti od preko jedan milion eura, a investitor je Opština Nikšić uz podršku Ministarstva poljoprivrede.
- Pokrenuti su radovi na rekonstrukciji Doma revolucije. Najveći problem – dugogodišnji je na pragu rešavanja. Očekujemo da tokom sljedeće godine izdamo potencijalnim investitorima u zakup slobodne prostore Doma i dobijemo sjajne ekonomske prostore i veliki broj zaposlenih Nikšićana u njima. Ovaj problem je star 40 godina i na pragu smo njegovog rješenja.
- Dobijena je donacija od strane Evropskog regionalnog fonda u iznosu od 3,7 miliona eura za izgradnju Doma za stare. Opština je uradila kompletnu projektnu dokumentaciju i očekujemo da brzih dana, zajedno sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i evropskim donatorima, izaberemo najboljeg izvođača radova. U Domu će biti obezbijeđen smještaj za 206 korisnika. 
- U toku su aktivnosti na završetku projektne dokumentacije za izgradnju novog parka vjetrenjača od 48mw. Vrijednost investicije biće oko 70 miliona eura.
- Trenutno se u Nikšiću radi i završava 15 zgrada privatnih investitora sa oko 1.000 stanova, što govori o velikoj zainteresovanosti kupaca.
- Radi se i 120 stanova za radnike Mup-a.
- Završava se izgradnja novog pogona Mesne industrije „Goranović“ u vrijednosti od preko četii miliona eura.
- Priprema se projektna dokumentacija za izgradnju zapadne tribine stadiona Sutjeske. Očekujemo donaciju od 1,5 miliona eura od Fudbalskog saveza Crne Gore.
- Rade se tri nova hotela.
Rade se dvije nove benzinske pumpe.
- Pripremljena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole. Radove će finansirati Direkcija za javne radove u vrijednosti od oko dva miliona eura. Očekujemo raspisivanje tendera i izbor izvođača radova, čime bi vratili sjaj najljepšem objektu koji je radio kralj Nikola u Crnoj Gori.
- Ovih dana počeće izgradnja poslovnog centra u blizini zgrade Opštine, čime se arhitektonski zaokružuje prostor oslobođen od privremenih objekata – kioska i sl. investitor je firma “LD gradnja“. 
- Priprema se dokumentacija za rekonstrukciju ulica Krsta Kostića, Novice Cerovića i Pete proleterske brigade.
- Radili smo i nastavićemo nasipanje i tamponiranje seoskih puteva.
- Očekujemo početak realizacije projekta koji finansira IFAD sa Ministarstvom poljoprivrede na asfaltiranju seoskih puteva i izradi vodnih akumulacija u bezvodnim područjima.
- Planiramo da na području Riječana uradimo dva eksploataciona bunara i obezbijedimo vodu za Viluse i Velimlje i druge projekte“, najavio je Grbović.

Prema njegovim riječima, kulturna scena je na zavidnom nivou.

„Imamo izuzetnu saradnju sa Ministarstvom kulture. Nastavljaju se realizovati brojni festivali – Lejk fest, Bedem fest, Festival uličnih svirača, Boem fest, Pozorišni festival, Nikšićki književni susreti i dr.

- Nikšićko pozorište je centar raznih kulturnih događanja.
- Vrši se restauracija spomenika kulture
- Urađen je spomenik narodnom heroju Ljubu Čupiću.
- Radi se spomenik crnogorskim komitama.
- Nastavljaju se istraživački radovi na lokalitetu Crvena stijena
- „Zahumlje“ slavi 120 godina postojanja i biće upriličena svečana akademija tim povodom.
- Ovih dana je otvoren i novi prostor za baletsku školu. 
- Pripremljena je tehnička dokumentacija za rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole i sl.

Predsjednik se osvrnuo i na nikšićki sport, pa je kazao da je:

- FK „Sutjeska“ ubjedljivo osvojila titulu prvaka Crne Gore
- KK „Sutjeska“ se plasirao u ABA 2 ligu, te da će Nikšić dočekati veliki broj ekipa sa prostora bivše Jugoslavije
- Džudo klub „Akademik“ po pravilu postiže odlične rezultate
- Karatisti su dobri
- Šahisti takođe, a posebno se ističu mladi sportisti i paraolimpijka Goranović Marijana sa osvojenom srebrnom medaljom na evropskom šampionatu.

Sportski centar će, kako je kazao, u narednom periodu biti domaćin košarkaškoj reprezentaciji Crne Gore, a u nikšićkom bazenu se igraju utakmice svih vaterpolo selekcija Crne Gore. Zbog svega navedenog, ističe on, s pravom očekuje nove uspjehe crnogorskih i nikšićkih sportista narednih godina.

„U svoje ime i u ime svojih saradnika obećavam da ćemo nastaviti vrijedno i časno raditi na realizaciji dugogodišnjih programa i planova našeg grada u cilju ljepšeg i boljeg života naših građana, uz jasnu viziju u bolje sjutra“, zaključio je Grbović.

Nikčević: Nikšić je bio i ostao čuvar tradicionalnih vrijednosti Crne Gore

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Radivoje Nikčević, kazao je da jedanašnji datum prilika da sa ponosom i poštovanjem podsjetimo na sve one koji su kroz našu burnu istoriju dali svoje živote za slobodu Nikšića i Crne Gore.

„Na putu ka slobodi svaka generacija iz nikšićkog kraja davala je svoj doprinos, a posebno na današnji datum 1944. godine kada su borci VI Crnogorske i II Dalmatinske brigade oslobodili naš grad od okupatora. U oslobađanju Nikšića učestvovalo je oko 11 hiljada boraca, svoje živote izgubilo je njih 1.241, a 48 je proglašeno narodnim herojima. O slobodarskom duhu grada pod Trebjesom i njegovoj revolucionarnoj prošlosti svjedoče brojna spomen-obilježja koja se nalaze na teritoriji naše opštine i predstavljaju simbol otpora fašizmu“, istakao je Nikčević.

Na temeljima antifašizma, kako je rekao, i sadašnja generacija Nikšićana dala je svoj snažan doprinos u obnavljanju crnogorske nezavisnosti 21. maja 2006. godine.

„Nikšić je grad koji je od svog postojanja bio izložen burnim društvenim i političkim zbivanjima i ratovima. Zato je istoriju Crne Gore nemoguće napisati bez istorije Nikšića. Nikšić je bio i ostao čuvar tradicionalnih vrijednosti Crne Gore i njen stameni oslonac“, zaključio je Nikčević.

        

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:09
  19.6.2019.

  Održana je osma Opštinska izborna konferencija DPS-a Plužina na kojoj je izabran novi Opštinski odbor od 30 članova.

 • 10:54
  18.6.2019.

  Jedan čovjek je privatizovao državu, prodao je sve što se može prodati, udario je i na crkvu, a mi smo se večeras okupili, u njegovom rodnom gradu, da mu poručimo da je gotov, istaknuto je na protestnom skupu pokreta “Do slobode” održanom sinoć u hotelu “Jugoslavija”, kojem je prisustvovalo pedesetak pristalica.

 • 08:20
  17.6.2019.

  Građanski pokret “Do slobode” organizuje protestni skup večeras u 20h, u sali hotela Jugoslavija.

 • 19:04
  15.6.2019.

  Na danas održanoj Opštinskoj izbornoj konferenciji DPS-a Šavnik izabran je odbor od 54 člana i 23 člana koji ulaze u sastav Opštinskog odbora po funkciji i čine novi Opštinski odbor koji ukupno broji 77 članova.