Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Gordana Radović na čelu pokreta “Ne damo Nikšić”

5292531_1953470_ls
radio Tivat
  • Autor onogost.me
  • 27.01.2021. u 07:17

Gordana Radović biće na čelu pokreta “Ne damo Nikšić”, koji će učestvovati na lokalnim izborima u Nikšiću u koaliciji sa Pravom Crnom Gorom i možda još nekim lokalnim udruženjem.

Pokret će vjerovatno biti registrovan danas i on okuplja uglavnom nestranačke ličnosti, rečeno je “Vijestima”. Ekonomistkinja Gordana Radović je 22. januara imenovana za savjetnicu za ekonomska pitanja predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, a što je zvanično objavljeno. Ona je ranije bila jedan od direktora u Crnogorskoj komercijalnoj banci.

Odborničke liste za lokalne izbore koji će biti održani 14. marta, mogu se predati do 16. februara. Još se ne zna koliko će političkih partija/pokreta nastupiti, ko će s kim biti u koaliciji, a posljednjih dana nikli su novi nestranački pokreti.

Danas će, kako „Vijesti“ nezvanično saznaju, i biznismen Miodrag Daka Davidović, koji je u novembru saopštio da osniva Narodni pokret Crne Gore, najvjerovatnije objaviti pojedinosti angažmana, programa, kao i da li će njegova partija biti učesnik lokalnih izbora.

Nedavno je formiran pokret “Za život Nikšića”, u čijem odboru su lokalni ljekari i intelektualci, zagovornici i učesnici prošlogodišnjih litija, koji su istakli da su im ciljevi borba protiv višedecenijske vladavine DPS-a, ekonomski preporod Nikšića, kao i formiranje najšireg mogućeg političkog saveza kao „najsigurnijeg recepta za uspjeh u rješenju zadatih ciljeva”. U odboru pokreta su, između ostalih, ljekari Opšte bolnice Nikšić Dejan Bajović, Milan Knežević, Dragutin Višnjić, Mirko Varajić, Marija Mijušković, Igor Nikolić, Marija Barjaktarević i Marinko Janjušević, ljekar nikšićkog Doma zdravlja Jovan Utješinović, dr Uglješa Urošević sa Elektrotehničkog fakulteta, dr Vladimir Bakrač sa Filozofskog fakulteta…

Profesori i ljekari biće takođe dio pokreta “Ne damo Nikšić”, a njihova imena mogla bi biti poznata danas.

Iz Patriotsko-komitskog pokreta, koji je formiran nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta, nastao je Patriotsko-komitski savez, koji je formirao Opštinski odbor u Nikšiću. Nijesu isključili mogućnost da oni uđu u koaliciju sa vladajućim partijama.

Još nije poznato ko sve čini koaliciju oko Demokratskog fronta (DF) “Za budućnost Nikšića”, kao ni da li će vladajuće DPS i Socijaldemokrate (SD) nastupiti samostalno ili u koaliciji. Ni Demokratska Crna Gora, Socijaldemokratska partija (SDP) i Demos još uvijek se ne oglašavaju da li će samostalno ili ne nastupiti. Jedino je izvjesno da će Građanski pokret URA samostalno sastaviti izbornu listu.

Pravo glasa na martovskim izborima u Nikšiću, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na dan 6. januar ima 58.544 građanina.

Za finansiranje kampanje obezbijeđena su sredstva u iznosu od 25 odsto tekućeg budžeta, odnosno 48.552 eura, navodi se u Planu kontrole i nadzora za izbornu kampanju u Nikšiću, koji je usvojila Agencija za sprečavanje korupcije.

Lokalnu vlast u Nikšiću vrše DPS i SD, nakon što je opozicija 2017. godine bojkotovala izlazak na birališta. Tada je DPS osvojio 21.104 glasa, Socijaldemokrate 2.324, nevažećih listića je bilo 2.894, a biračko pravo su iskoristila 26.322. građanina.

Na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine, pravo glasa imalo je 58.440 građana, a glasalo je 48.772. Vladajuća DPS-SD koalicija osvojila je 19.588 glasova – u odnosu na 2017. DPS je imao 2.562 glasa manje (18.542), dok je SD imao upola manje glasova (1.046).

Tri koalicije, “Za budućnost Crne Gore“, “Mir je naša nacija“ i “Crno na bijelo“, imale su 7.351 glas više od DPS-a i SD-a zajedno, odnosno skoro 8.400 više od DPS-a.

Izvor: Vijesti 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Odbornici lokalnog parlamenta će na sjednici koja je zakazana u 10 časova, raspravljati o 23 tačke dnevnog reda.