Autor: onogost.me
Foto: radio Tivat
08:17
27.1.2021.

Gordana Radović na čelu pokreta “Ne damo Nikšić”

Gordana Radović biće na čelu pokreta “Ne damo Nikšić”, koji će učestvovati na lokalnim izborima u Nikšiću u koaliciji sa Pravom Crnom Gorom i možda još nekim lokalnim udruženjem.


Pokret će vjerovatno biti registrovan danas i on okuplja uglavnom nestranačke ličnosti, rečeno je “Vijestima”. Ekonomistkinja Gordana Radović je 22. januara imenovana za savjetnicu za ekonomska pitanja predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, a što je zvanično objavljeno. Ona je ranije bila jedan od direktora u Crnogorskoj komercijalnoj banci.

Odborničke liste za lokalne izbore koji će biti održani 14. marta, mogu se predati do 16. februara. Još se ne zna koliko će političkih partija/pokreta nastupiti, ko će s kim biti u koaliciji, a posljednjih dana nikli su novi nestranački pokreti.

Danas će, kako „Vijesti“ nezvanično saznaju, i biznismen Miodrag Daka Davidović, koji je u novembru saopštio da osniva Narodni pokret Crne Gore, najvjerovatnije objaviti pojedinosti angažmana, programa, kao i da li će njegova partija biti učesnik lokalnih izbora.

Nedavno je formiran pokret “Za život Nikšića”, u čijem odboru su lokalni ljekari i intelektualci, zagovornici i učesnici prošlogodišnjih litija, koji su istakli da su im ciljevi borba protiv višedecenijske vladavine DPS-a, ekonomski preporod Nikšića, kao i formiranje najšireg mogućeg političkog saveza kao „najsigurnijeg recepta za uspjeh u rješenju zadatih ciljeva”. U odboru pokreta su, između ostalih, ljekari Opšte bolnice Nikšić Dejan Bajović, Milan Knežević, Dragutin Višnjić, Mirko Varajić, Marija Mijušković, Igor Nikolić, Marija Barjaktarević i Marinko Janjušević, ljekar nikšićkog Doma zdravlja Jovan Utješinović, dr Uglješa Urošević sa Elektrotehničkog fakulteta, dr Vladimir Bakrač sa Filozofskog fakulteta...

Profesori i ljekari biće takođe dio pokreta “Ne damo Nikšić”, a njihova imena mogla bi biti poznata danas.

Iz Patriotsko-komitskog pokreta, koji je formiran nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta, nastao je Patriotsko-komitski savez, koji je formirao Opštinski odbor u Nikšiću. Nijesu isključili mogućnost da oni uđu u koaliciju sa vladajućim partijama.

Još nije poznato ko sve čini koaliciju oko Demokratskog fronta (DF) “Za budućnost Nikšića”, kao ni da li će vladajuće DPS i Socijaldemokrate (SD) nastupiti samostalno ili u koaliciji. Ni Demokratska Crna Gora, Socijaldemokratska partija (SDP) i Demos još uvijek se ne oglašavaju da li će samostalno ili ne nastupiti. Jedino je izvjesno da će Građanski pokret URA samostalno sastaviti izbornu listu.

Pravo glasa na martovskim izborima u Nikšiću, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na dan 6. januar ima 58.544 građanina.

Za finansiranje kampanje obezbijeđena su sredstva u iznosu od 25 odsto tekućeg budžeta, odnosno 48.552 eura, navodi se u Planu kontrole i nadzora za izbornu kampanju u Nikšiću, koji je usvojila Agencija za sprečavanje korupcije.

Lokalnu vlast u Nikšiću vrše DPS i SD, nakon što je opozicija 2017. godine bojkotovala izlazak na birališta. Tada je DPS osvojio 21.104 glasa, Socijaldemokrate 2.324, nevažećih listića je bilo 2.894, a biračko pravo su iskoristila 26.322. građanina.

Na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine, pravo glasa imalo je 58.440 građana, a glasalo je 48.772. Vladajuća DPS-SD koalicija osvojila je 19.588 glasova - u odnosu na 2017. DPS je imao 2.562 glasa manje (18.542), dok je SD imao upola manje glasova (1.046).

Tri koalicije, “Za budućnost Crne Gore“, “Mir je naša nacija“ i “Crno na bijelo“, imale su 7.351 glas više od DPS-a i SD-a zajedno, odnosno skoro 8.400 više od DPS-a.

Izvor: Vijesti 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:42
  27.2.2021.

  Vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice Nikšić, Marko Mitrović kazao je da odbacuju sve manipulacije i neistinite navode Demokratske partije socijalista (DPS) koji su, navodi, sračunati radi urušavanja ugleda institucija.

 • 18:13
  27.2.2021.

  Sramna karikatura na račun Sanje Damjanović je politički instruisan napad na dostojanstvo jedne žene i naučnice. Ogavna je brutanost i spremnost mrzitelja svega i svakoga ko ne dijeli njihovu stranačku i ideološku orijentacija, da uvrijede i napadnu bez ikakvog skrupula i granica.

 • 18:03
  27.2.2021.

  Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Nikšić zahtijeva da se rasvijetle sve okolnosti koje se tiču napada na aktivistu koalicije "Za budućnost Nikšića" Luku Trebješanina, budući da događaj, kako su kazali, obiluje veoma sumnjivim okolnostima.

 • 15:22
  27.2.2021.

  Pokret "Ne damo Nikšić" predložio je organizovanje zajedničke konferencije za medije svih nosilaca listi za predstojeće lokalne izbore u Nikšiću, uz potpisivanje sporazuma o etičkom kodeksu partijskih aktivista kako bi se obezbijedili jednaki uslovi svima da izraze svoju volju kako na izborima, tako i tokom kampanje.