Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
18:13
27.2.2021.

Evropski tim za Nikšić: Sramna karikatura Sanje Damjanović, tražimo hitno procesuiranje odgovornih

Sramna karikatura na račun Sanje Damjanović je politički instruisan napad na dostojanstvo jedne žene i naučnice. Ogavna je brutanost i spremnost mrzitelja svega i svakoga ko ne dijeli njihovu stranačku i ideološku orijentacija, da uvrijede i napadnu bez ikakvog skrupula i granica.


Ovakvim izlivima mržnje ne smije biti mjesta u našem društvu, već se takvom obliku devijantnosti mora stati na put. U tom cilju, pozivamo nadležne državne organe da u skladu sa svojim ovlašćenjima reaguju, adekvatno sankcionišu i spriječe sve javne izlive mržnje sa političkom i svakom drugom konotacijom.

Ranije je i Crnogorski ženski lobi osudio objavu karikature u kojoj se vrijeđa Sanja Damjanović.

U saopštenju koje potpisuje Aida Petrović se navodi da se objavom te karikature nastavlja ogavna, brutalno primitivna, seksistička i mizogena hajka na žene iz političkog i javnog života.

"Sada je nakon ministarke Bratć predmet necivilizaciskog iživljavanja i diskriminacije na društvenim mrežama postala naučnica dr Sanja Damjanović. Karikatura koja je postala viralna na društvenim mrežama odražava neprihvatljivo stanje marginalizacije i deskreditacije prvenstveno gospođe Damjanović ali i svih žena u Crnoj Gori. U suženom pojmu shvatanja uloge i važnosti žene u društvu i na javnoj sceni onih muškaraca i osoba koji na ovakav vulgaran način predstavljaju i vide žene u svojim "remek djelima", govori nam da će patrijarhalni obrasci još dugo uspijevati da živote žena podcjenjuju, ismijavaju i izvrću javnom ruglu i stigmatizaciji i da nam umjesto ravnopravnog dijaloga i rada nude, prijetnje, ucjene i javna poniženja", navela je Petrović i poručila da Crnorski ženski lobi traži od policije da se pronađu osobe koje stoje iza ovakvih nepočinstava, da se procesuiraju i adekvatno sankcionišu.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:42
  14.5.2021.

  Novoizabrani predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević najavio je da će se danas sastati sa presjednicima Sindikata Željezare, a ubrzo očekuje da će doći do sastanka sa investitorima koje su pominjali u kampanji.

 • 08:24
  14.5.2021.

  Skupština Crne Gore za poslaničke neto zarade u aprilu izdvojila je ukupno 126.197 eura, dok je poslanicima iz prošlog saziva koji ostvaruju pravo na nadoknadu zarade po prestanku funkcije isplaćeno 46.365 eura.

 • 16:22
  12.5.2021.

  Skupština Crne Gore usvojila je izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu. Za izmjene tog zakona glasalo je 41 poslanik vlasti. U vrijeme glasanja u Skupštini nije bilo poslanika opozicije. Nastavak sjednice zakazan je za ponedjeljak u 12 sati, prenosi portal rtcg.me.

 • 08:59
  12.5.2021.

  Političke partije u Crnoj Gori ove godine će iz budžeta dobiti više od 5,1 milion eura, pokazali su podaci dostavljeni crnogorskom parlamentu, piše Dan.