Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Evropski tim za Nikšić: Sramna karikatura Sanje Damjanović, tražimo hitno procesuiranje odgovornih

154072860_3003424356569789_4653403728582061587_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 27.02.2021. u 17:13

Sramna karikatura na račun Sanje Damjanović je politički instruisan napad na dostojanstvo jedne žene i naučnice. Ogavna je brutanost i spremnost mrzitelja svega i svakoga ko ne dijeli njihovu stranačku i ideološku orijentacija, da uvrijede i napadnu bez ikakvog skrupula i granica.

Ovakvim izlivima mržnje ne smije biti mjesta u našem društvu, već se takvom obliku devijantnosti mora stati na put. U tom cilju, pozivamo nadležne državne organe da u skladu sa svojim ovlašćenjima reaguju, adekvatno sankcionišu i spriječe sve javne izlive mržnje sa političkom i svakom drugom konotacijom.

Ranije je i Crnogorski ženski lobi osudio objavu karikature u kojoj se vrijeđa Sanja Damjanović.

U saopštenju koje potpisuje Aida Petrović se navodi da se objavom te karikature nastavlja ogavna, brutalno primitivna, seksistička i mizogena hajka na žene iz političkog i javnog života.

“Sada je nakon ministarke Bratć predmet necivilizaciskog iživljavanja i diskriminacije na društvenim mrežama postala naučnica dr Sanja Damjanović. Karikatura koja je postala viralna na društvenim mrežama odražava neprihvatljivo stanje marginalizacije i deskreditacije prvenstveno gospođe Damjanović ali i svih žena u Crnoj Gori. U suženom pojmu shvatanja uloge i važnosti žene u društvu i na javnoj sceni onih muškaraca i osoba koji na ovakav vulgaran način predstavljaju i vide žene u svojim “remek djelima”, govori nam da će patrijarhalni obrasci još dugo uspijevati da živote žena podcjenjuju, ismijavaju i izvrću javnom ruglu i stigmatizaciji i da nam umjesto ravnopravnog dijaloga i rada nude, prijetnje, ucjene i javna poniženja”, navela je Petrović i poručila da Crnorski ženski lobi traži od policije da se pronađu osobe koje stoje iza ovakvih nepočinstava, da se procesuiraju i adekvatno sankcionišu.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci