Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Đukanović: Obnovićemo Crnogorsku autokefalnu crkvu

m5
onogost.me
  • Autor Marija Vujovic
  • 08.06.2019. u 13:08

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović na današnjoj Opštinskoj izbornoj konferenciji kazao je da se u Crnoj Gori i na Balkanu vodi teška borba između dvije politike.

Jedna je ona koju predvodi ta partija, koja pokušava da evropeizuje svako od naših društava i da evropeizuje ovaj prostor. Druga je, kaže, ona koja pokušava da konzervira stanje zaostajanja Balkana za Evropom.

Prema njegovim riječima, ti pokreti se javljaju kao opozicija ili parapolitičke organizacije, odnosno u formi, kako je rekao, tobože nezavisnih medija, nevladinog sektora, vjerskih organizacija.

“Danas Srpska pravoslavna crkva pokušava da na bilo koji način, kroz razne forme, opstruira ono što su evropska htjenja, evropske ambicije savremenog crnogorskog društva, želeći da na taj način čuva svoj vjerski monopol u Crnoj Gori, želeći da na taj način opstruira uspostavljanje pravne države i da i dalje nastavi da koristi ono što joj saglasno pravnom sistemu Crne Gore ne pripada. Priča o prekograničnim eparhijama, suprotna osnovnim principima organizacija pravoslavlja svuda u svijetu, Srpskoj pravoslavnoj crkvi služi da bi čuvala infrastrukturu Velike Srbije kojoj oni vjeruju, jer vjeruju da je Crna Gora greškom postala nezavisna i da će nas vrijeme dovesti do spoznaje te greške i do potrebe da se opet okrenemo izgradnji Velike Srbije”, istakao je Đukanović.

On je poručio prisutnima da moraju svojom postojanošću, odlučnošću i vizionarstvom da im kažu da od toga nema ništa, da nema nikakvih grešaka već da su donesene odluke vrlo temeljno promišljene i da ta partija ispravlja teške istorijske nepravde nanesene Crnoj Gori.

“Generaciji naših predaka je ostao jedan važan korak koji ćemo tako ovdje ispraviti, jednu tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. vijeka, a to je obnova Crnogorske autokefalne crkve. Na tome ćemo vrlo predano raditi, jer je to u potpunom dosluhu sa osnovnim principima na kojima počiva demokratska Crna Gora i sa osnovnim programskim načelima Demokratske partije socijalista kao temeljnog oslonca savremene Crne Gore”, poručio je Đukanović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Opštinski odbor Deokratske partije socijalista (OO DPS) u Nikšiću saopštio je da je Osnovno državno tužilaštvo podnijelo optužni prijedlog protiv načelnika Komunalne policije Veselina Čurovića ''dok u Nikšiću vlada pravi komunalni haos, dok divlje deponije niču na svakom koraku, dok psi lutalice gazduju nikšićkim ulicama, dok je automobila više na trotoarima nego na parking mjestima''.