Autor: onogost.me
Foto: privatna arhiva
17:27
6.9.2019.

Demokrate u Nikšiću: Pošteni izbori, ili ih neće biti

Demokratska Crna Gora održala je radni sastanak sa članovima mjesnog odbora Demokrata u Dragovoj Luci, a sastanku je prisustvovao poslanik i potpredsjednik Demokrata, Momo Koprivica.


"Na sastanku je iskazana puna podrška Briselskom planu za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, kako bi se konačno spriječio decenijski izborni kriminala vladajuće partije. Cilj je jasan i ne može biti kompromisa - ili će biti pošteni izbori ili ih neće biti. Osim toga, članstvo je dalo punu podršku i zahtjevu da se Vlada formira na način kao što je to predviđeno Sporazumom za budućnost. Dakle, jednu trećinu bi činila opozicija, jednu trećinu civilni sektor i jednu trećinu vlast, pri čemu na čelu Vlade ne može biti premijer iz reda vladajućih partija. Kao što je više puta do sada i ponovljeno, za Demokrate je neprihvatljiva bilo koja Vlada na čijem čelu bi bio DPS", navode nikšićke Demokrate u saopštenju.

Dodaju da je članstvo je posebno pozdravilo učinak partije na otkrivanju i dokumentovanju afere ,,Gornja Zeta”.

Posebna tema razgovora bila je i aktuelna socio-ekonomska situacija i sve teži život građana u gradu pod Trebjesom. U prilog tome, konstatovano je da je u Nikšiću 2003. godine bilo 20.096 zaposlenih radnika, a krajem 2018. godine taj broj je opao na 14.259 zaposlenih, što je 5.837 manje zaposlenih za 15 posljednjih godina.

"Zabrinjava i to što je 5.000 stanovnika manje od pretposljednjeg popisa, što ima više penzionera nego zaposlenih. Budžet je za 2019. godinu planiran u manjem iznosu za, čak, 4.693.223 eura nego što je izvršen budžet u 2015. godini. Prema Strategiji razvoja grada za period 2014-2019 godina obećano je da će broj radnika u Željezari izaći  na 550, a trenutno ih je svega 270, dakle, čak i manje nego 2014. godine. Na kraju, kada se svemu doda i podatak da finansijske obaveze opštine Nikšić iznose 30 miliona, iako su predstavnici vlasti obećali da će ih svesti na nulu do kraja prvog mandata, jasno je koliko je lokalna vlast malo uradila za građane Nikšića", smatraju Demokrate.

Kako zaključuju, ovaj sastanak je jedan od pripremnih za sprovođenje sveobuhvatne i intenzivne terenske kampanje i podizanje partijske infrastrukture u okviru koje će se građani pozivati na bojkot izbora ukoliko se ne realizuje Briselski plan do posljednjeg slova.

"Prema tome, Demokrate imaju konkretan plan, program i strategiju za ekonomski i socijalni oporavak Nikšića", poručuju. 

 

loading...

Ostale vijesti iz kategorije

 • 17:34
  10.10.2019.

  Demokratska Crna Gora održala je sastanak rukovodstva Partije sa članstvom mjesnih odbora Kličevo, Centar, Bistrica i Rudo Polje u opštini Nikšić, na kojem je, između ostalog, konstatovano da su predstavnici mjesnih odbora preduzeli konkretne mjere i radnje za jačanje partijske infrastrukture i inteziviranje njenog rada.

 • 11:58
  9.10.2019.

  Jedna od ključnih novina u nacrtu zakona o izboru poslanika i odbornika je to što je broj potpisa potrebnih za podršku listama za izbore smanjen sa 0,8 odsto na 0,3 odsto u cilju jačanja političkog pluralizma. Prema tom nacrtu, u koji je Dan imao uvid, jedno od rješenja je da koalicije, uz listu za izbore, Centralnoj izbornoj komisiji dostavljaju koalicioni sporazum sa jasno utvrđenim pravima i obavezama.

 • 09:11
  9.10.2019.

  Jedna od ključnih novina u nacrtu zakona o izboru poslanika i odbornika je to što je broj potpisa potrebnih za podršku listama za izbore smanjen sa 0,8 odsto na 0,3 odsto u cilju jačanja političkog pluralizma.

 • 08:51
  28.9.2019.

  U Opštnskom odboru  Demokratske partije socijalista Nikšić sinoć su održane sjednice Izvršnog i Opštinskog odbora.