Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Demokrate u Nikšiću: Jačanje partijske infrastrukture i nastavak demokratske borbe za poštene izbore

img_20190922_202902
Demokrate
  • Autor onogost.me
  • 10.10.2019. u 13:29

Demokratska Crna Gora održala je sastanak rukovodstva Partije sa članstvom mjesnih odbora Kličevo, Centar, Bistrica i Rudo Polje u opštini Nikšić, na kojem je, između ostalog, konstatovano da su predstavnici mjesnih odbora preduzeli konkretne mjere i radnje za jačanje partijske infrastrukture i inteziviranje njenog rada.

Sastanku je prisustvovao poslanik i potpredsjednik Demokratske Crne Gore, Momo Koprivica, koji je podsjetio da je Opštinski odbor u Nikšiću jedan od prvih odbora gdje su Demokrate u potpunosti zaokružile svoju partijsku infrastrukturu.

Koprivica je prisutne upoznao sa dosadašnjim rješenjima koje su Demokrate uputile Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona, podsjećajući da je prihvatanje Briselskog plana i podrška međunarodne zajednice bio prvi korak ka stvaranju ambijenta za prve, fer, poštene i slobodne izbore u Crnoj Gori.

“Fokus našeg rada u Odboru za sveobuhvatnu reformu jeste nuđenje konkretnih predloga i rješenja. Do sada smo predložili 30, a u period koji je pred nama javnosti ćemo predstaviti 100 rješenja”, kazao je Koprivica.

Poslanik Demokrata i član Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva kazao je da je Demokratska Crna Gora predložila rješenja koja ukazuju na potrebu blokiranja fantomskih partija, brisanja fantoma i duplih birača iz biračkog spiska, ukidanja dijeljenja novca iz budžetske rezerve, upotrebe gotovog novca za raspolaganje političkim subjektima, limitiranje iznosa članarine partijama, ukidanje donacija političkim subjektima.

Tema sastanka bila je i aktuelna socio-ekonomska situacija u gradu pod Trebjesom. Poslanik Demokrata je podsjetio da je u trenutku dolaska DPS-a na vlast Nikšić imao preko 8.000 radnika više nego što ima danas.

Ako se ima u vidu da je 2003. godine u Nikšiću bilo 20.096 zaposlenih lica, a na kraju 2018. godine svega 14.259 zaposlenih lica, odnosno 5.837 zaposlenih manje nakon 15 godina, jasno je, kako je rekao, da je na snazi krajnje pogubna ekonomska politika DPS-a.

“Nekad je Željezara imala 7.500 radnika, a danas 270 radnika. U petogodišnjoj Strategiji razvoja Nikšića iz 2014. godine navodi se da će u petogodišnjem periodu Željezara dostići 550 radnika. Međutim, danas u njoj radi svega 270, od čega je preko 100 ugovoraca. Očigledno je lokalna vlast, i to ne prvi put, davala lažna obećanja. Ništa bolje ne stoje ni Boksiti, koji danas imaju 10 puta manje radnika nego što su imali u vrijeme dolaska DPS-a. Pri tome, na snazi je devastacija, odnosno eksploatacija mimo pravila, jer se primjenjuje pogubni raub-sistem”, istakao je Koprivica.

Na kraju, predstavljeni su jasni koraci za nastavak demokratske borbe za obezbjeđivanje uslova za održavanje prvih, poštenih i slobodnih izbora koji treba da dovedu do promjene vlasti, a sami tim i do ekonomskog i socijalnog oporavka Crne Gore i Nikšića.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj premijerskom satu.
Primjer Dragove Luke, gdje stanovnici revnosno mapiraju probleme, ali odgovor nadležnih uporno izostaje, najbolje svjedoči koliko je lokalna uprava u Nikšiću nesposobna i neznavena, kazao je Rajko Perović, odbornik Evropskog tima za Nikšić.