Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Demokrate: Predsjedniku opštine Nikšić i sekretarima drastično povećane plate

20190917140944_f0edc82c-7376-4b97-90c6-da4575b1ef9d
vijesti.me
  • Autor onogost.me
  • 17.09.2019. u 13:16

Opštinski odbor Demokratske Crne Gore Nikšić čestitao je građanima Nikšića Dan opštine, ali i iskoristio priliku da, kako je kazao potpredsjednik OO Demokrata Nikšić Nemanja Vuković, na konferenciji za novinare, kazao je da je ta partija otkrila nove nepravilnosti u radu lokalne uprave.

„Na osnovu imovinskog kartona Veselina Grbovića vidimo da se je sebi povećao platu sa 1.160 eura na čak 1.709. Uz to, kao predsjednik Opštine, uživa sve privilegije poput službenog vozila, goriva, telefona, putovanja. Važno je napomenuti  da je Grbović trenutno najplaćeniji gradonačelnik u Crnoj Gori“, kazao je Vuković uz napomenu da dug opštine Nikšić iznosi oko 33 milona eura, od čega je poreski dug prema državi  preko 16,5 miliona, a da plata zaposlenima u Opštini nije povećavana deset godina.

Povećanje plate, kako je kazao Vuković, nije zaobišlo ni sekretare sekretarijata, pa je zarada Lazaru Mijanoviću povećana za 515 eura, a Milanu Koraću za 514 eura.

Primjer klasičnog kršenja zakona, tvrdi Vuković, posebno je vidljiv na primjeru Slavice Zindović, v.d. sekretarke Sekretarijata za komunalne poslove, kojoj je isplaćivan varijabilni dio zarade, koji po zakonu pripada zaposlenom sa izuzetnim rezultatima i kvalitetom rada.

„Iako je privilegovana funkcionerka Opštine i u prethodnim godinama bila uživalac varijabila na zaradu, iz njenog imovinskog kartona proizilazi da joj je u 2018. godini, nakon povećanja plate, za period jun-decembar isplaćena varijabila u iznosu od 1.141 euro. Uprkos postojanju kontunuiteta isplaćivanja varijabila, i Zindović je plata povećana sa 711 eura na 1.271 euro“, iznio je Vuković pomenute podatke.

Iako je, kako je kazao, prema revizorskim izvještajima broj zaposlenih u Opštini prošle i pretprošle godine bio identičan, a „običnim radnicima nije povećavana plata“ razlika u neto platama u javnoj upravi je preko 180 hiljada eura.

„Osnovano se sumnja da ta razlika dobrim dijelom potiče od dodjele varijabila, bonusa i sličnih privilegija koje su upravo te 2017. dostigle vrhunac. Zato pozivamo pravosudne institucije, Upravnu inspekciju i državnu revizorsku instituciju, da izvrše dubinsku i sveobuhvatnu reviziju poslovanja Opštine Nikšić jer su anomalije i nepravilnosti prevršili svaku mjeru. U vezi ovih slučajeva protiv Veselina Grbovića i drugih odgovornih lica podnijeli smo prijave Agenciji za sprečavanje korupcije i tužilaštvu“, kazao je potpredsjednik OO Demokrata Nikšić.

U izlaganju se osvrnuo i na socio-ekonomsku situaciju grada pod Trebjesom i podsjetio na podatke da su se iz Nikšića za prvih sedam mjeseci ove godine odselila 394 stanovnika, a od pretposlednjeg popisa  taj broj je preko 5.000 stanovnika, mada je taj broj, kako je kazao mnogo veći, ali mnogi još uvijek  nijesu promjenili mjesto prebivalište.

 

„Trend odseljavanja svakako prati i negativan prirodni priraštaj koji za prvih sedam mjeseci ove godine iznosi -70. To je dramatično negativan prirodni priraštaj koji ukazuje na to da Nikšiću prijeti bijela kuga“, kazao je Vuković. 

Istakao je da je u Nikšiću  2003. godine bilo preko 20 hiljada zaposlenih radnika, dok ih je krajem prošle godine bilo nešto preko 14 hiljada, što je za više od 5,8 hiljada manje, da je penzionera za oko
2.000 više nego zaposlenih i da su jedini vidovi smanjenja stope nezaposlenosti, kako je kazao, “protivustavna brisanja sa Biroa rada lica koja nijesu uspjela pronaći radno mjesto, kao i masovni odlasci mladih u inostranstvo trbuhom za kruhom”.

Opština: Koeficijenti povećani prema Zakonu

Kako su iz opštine objasnili, do povećanja zarada je došlo usled izmjena i dopuna Zakona o zaradama zaposlenih o javnom sektoru, koji je objavljen u Službenom listu 31.12. 2016.godine, i prema kojem su određeni  koeficijenti za isplatu zarada svih zaposlenih u javnom sektoru.

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci