Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Demokrate Nikšić: U ovakvim uslovima teško je biti praznično euforičan

logo
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 18.09.2018. u 13:18

Svim svojim sugrađanima Opštinski odbor Demokrata Nikšić čestitao je Dan oslobođenja od fašizma, 18. septembar.

Iako je, kako kažu, ogromnoj većini građana i u Nikšiću, i u Crnoj Gori dozvoljeno samo da trpe, dolazi vrijeme kada se mora promijeniti nehumani poredak u našem gradu i zemlji, koji je stvorio, dodaju, niko drugi, do Nikšićanin.

„Dragi sugrađani, “ni veliko ni malo ne ostaje zanavijek, noć je dvanaest sati, pa već osvit dana”. A nikšićka lokalna vlast nema ni velikih, a ni malih stvari kojima bi se mogla podičiti. Broj zaposlenih je od donošenja Strategije razvoja grada, u kojoj je kao važan cilj definisano povećanje zaposlenosti, opao za  415. Dakle, nije došlo do privrednog rasta koji kreira dovoljno novih radnih mjesta, naprotiv, došlo je do ozbiljnog pada.Prosječna zarada je u Nikšiću konstantno godinama ispod državnog prosjeka, a prema poslednjim zvaničnim podacima ta razlika se uvećava i iznosi 26 eura“, podsjećaju Demokrate.

Uprkos, kako ističu, proizvoljnim brisanjima sa evidencije Zavoda za zapošljavanje na birou je 1.000 visokoškolaca i skoro 2.900 lica starijih od 35 godina što, objašnjavaju, govori da nam prijeti veliko gubljenje radnih sposobnosti i opadanje ljudskog kapitala.

„U pogledu prirodnog priraštaja pokazatelji su poražavajući. Drugi smo u Crnoj Gori po stopi negativnog prirodnog priraštaja. Tri godine zaredom negativna stopa prirodnog priraštaja. I ta stopa se pogoršava. U 2015. minus je 27, u 2016. godini minus je 43, a u 2017. minus je 74. Prema podacima Monstata iz godine u godinu konstantno opada kako broj sklopljenih brakova, tako i broj porođaja, a to govori da mladi ljudi u Nikšiću imaju sve gore uslove za planiranje porodice i podizanje djece. Da sve manje ljudi, a prije svega sve manji broj mladih, vide Nikšić kao grad svoje perspektive govore alarmantni podaci o odseljavanju iz našeg grada. U prvoj polovini 2018. odselilo je 360 građana. U prethodnoj godini odselilo je 678 građana, a što je za 200 više nego 2012. kada je odselilo 478 građana“, dodaju oni.

Prema njihovim riječima, budžet Nikšića za ovu godinu je manji nego ikad i manji od prošlogodišnjeg za 656.000 eura što govori o stalnom opadanju finansijskog kapaciteta i manjoj mogućnosti da zadovoljava javne potrebe.

„A i kapitalni budžet je manji za skoro 200 000 eura, što govori o sve manjim ulaganjima u javna dobra uprkos bacanju prašine u oči. Brojke iz budžeta koji su oni sastavili govore dovoljno. Jedino je Nikšić šampion i rekorder u pogledu obima korišćene milostinje iz Egalizacionog fonda. A kao da sve gore navedeno nije dovoljan pokazatelj Nikšićankama i Nikšićanima ko im i kako upravlja opštinom, lokalna vlast kao svoj uspjeh navodi investicije privatnog sektora, pominjući kako dvocifren broj privatnih preduzetnika gradi zgrade za stanovanje“, naglašavaju oni.

Iako je, kažu, teško u ovakvim okolnostima biti praznično euforičan, ipak žele da vjeruju da je sadašnje stanje prolazna faza i da će Nikšić brzo dočekati uslove za popravljanje demografske, ekonomske, kulturne i političke slike našeg grada.

„Takve uslove ne mogu donijeti oni koji su stvorili postojeće stanje, koji su  uništili naš grad i koji su onemogućili našim sugrađanima da u sopstvenom gradu razmišljaju o svojoj budućnosti“, poručili su oni.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.