Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
14:40
22.1.2021.

ASK: Partije da otvore posebne žiro račune za lokalne izbore

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) pozvala je sve političke subjekte da prije otpočinjanja aktivnosti izborne kampanje za lokalne izbore u Nikšiću otvore poseban žiro račun i o tome obavijeste Agenciju.


„Zakonom o finansiranju političkih subjekata propisana je obaveza za političke subjekte da u svrhu prikupljanja sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje otvore poseban žiro račun kod institucije ovlašćene za poslove platnog prometa, najkasnije narednog dana od dana potvrđivanja izborne liste“, saopšteno je iz Agencije.

Kako navode, politički subjekti su dužni o tome da obavjeste Agenciju u roku od tri dana od dana otvaranja.

Izuzetno od toga, pojašnjavaju, u slučaju da započne kampanju prije potvrđivanja izborne liste, politički subjekat je dužan da otvori poseban račun, prije početka izborne kampanje.

Nepoštovanje navedene obaveze, kako kažu, povlači pokretanje prekršajnog postupka.

„U skladu sa članom 2 ovog Zakona, izborna kampanja predstavlja skup aktivnosti političkog subjekta od dana raspisivanja izbora do dana proglašenja konačnih rezultata izbora, a koje se odnose na: javno predstavljanje i promovisanje kandidata, promovisanje i obrazlaganje izbornih programa sa ciljem uvjeravanja birača da glasaju za kandidata tog političkog subjekta ili izbornu listu koju podnosi taj politički subjekt“, navode iz Agencije.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:42
  27.2.2021.

  Vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice Nikšić, Marko Mitrović kazao je da odbacuju sve manipulacije i neistinite navode Demokratske partije socijalista (DPS) koji su, navodi, sračunati radi urušavanja ugleda institucija.

 • 18:13
  27.2.2021.

  Sramna karikatura na račun Sanje Damjanović je politički instruisan napad na dostojanstvo jedne žene i naučnice. Ogavna je brutanost i spremnost mrzitelja svega i svakoga ko ne dijeli njihovu stranačku i ideološku orijentacija, da uvrijede i napadnu bez ikakvog skrupula i granica.

 • 18:03
  27.2.2021.

  Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Nikšić zahtijeva da se rasvijetle sve okolnosti koje se tiču napada na aktivistu koalicije "Za budućnost Nikšića" Luku Trebješanina, budući da događaj, kako su kazali, obiluje veoma sumnjivim okolnostima.

 • 15:22
  27.2.2021.

  Pokret "Ne damo Nikšić" predložio je organizovanje zajedničke konferencije za medije svih nosilaca listi za predstojeće lokalne izbore u Nikšiću, uz potpisivanje sporazuma o etičkom kodeksu partijskih aktivista kako bi se obezbijedili jednaki uslovi svima da izraze svoju volju kako na izborima, tako i tokom kampanje.