Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Ambasador Srbije posjetio Nikšić: Nastavak prijateljskih odnosa u interesu obje države

img-20200506-wa0003
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 06.05.2020. u 12:34

U radnoj posjeti opštini Nikšić danas je boravio ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović, koji se sastao sa predsjednikom Opštine Veselinom Grbovićem, a sastanku je prisustvovao i privrednik Ranko Jovović, zamjenik predsjednika Srpsko-crnogorskog poslovnog kluba.

Božović je istakao  da je Srbija  spremna da podrži  svaki napor  opštine Nikšić  u cilju  ekonomskog  i kulturnog razvoja obje zemlje.

“Grad Nikšić je drugi u Crnoj Gori koji sam, pored opštine Plužine, zvanično posetio i koji za Republiku Srbiju ima izuzetan značaj u smislu interesa građana obje zemlje. Nikšić je, sa 2.065 km2, teritorijalno najveća opština u Crnoj Gori i u bivšoj Jugoslaviji, a sa 72.443 stanovnika drugi po veličini u Crnoj Gori. Drugi, a ne manje važan razlog je taj što potičem iz ovog grada koji je temelj kulture Crne Gore.  Gotovo da nema oblasti  gdje Nikšćani nisu dali svoj  značajan doprinos i velika imena, bez obzira da li se radi o  kulturi  ili društveno-političkom životu”, naveo je on.

Na sastanku je bilo riječi o ekonomsko-privrednoj saradnji, kao preduslovu kulturne saradnje i aktuelne situacije na tržištu rada. Takođe se razgovaralo o situaciji izazvanoj koronavirusom, kao i uspjehu naših zemalja u borbi protiv ove bolesti. Naglašeno je da je ovo bio dobar trenutak da se izvuku pouke i trasiraju smjernice za dalje funkcionisanje. Takođe istaknuta je i potreba saradnje u procesu evropskih integracija.

Ambasador Božović je naglasio da poseban značaj u ostvarivanju pojedinih ciljeva treba da bude saradnja sa gradovima pobratimima opštine Nikšić: Vrbas, Valjevo i Arilje. Izrazio je spremnost za organizovanje donatorske večeri Nikšićana koji žive u Beogradu, a prikupljena sredstva bila bi upotrijebljena za realizaciju projekta oko kojeg bi se usaglasili.

Predsjednik Grbović istakao je da je u interesu obje države prevazilaženje svih eventualnih neslaganja, kao i neosporno pravo i Srbije i Crne Gore da samostalno donose odluke u interesu države i građana.

Takođe, inicirana je saradnja „Nikšićkog pozorišta“ i „Narodnog pozorišta“ iz Beograda, kao i doniranje određenog iznosa sredstava Javnoj ustanovi „Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe za invaliditetom“.

Jovović je istakao da veliki broj turista iz Srbije u toku sezone posjeti Crnu Goru i da će nakon otvaranja granica tako biti i ove sezone.

Na kraju sastanka je zaključeno da je u interesu obje države nastavak prijateljskih odnosa i dobre saradnje u svim oblastima društvenog i privrednog života.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.