Autor: onogost.me
Foto: Ministarstvo kulture
10:04
31.5.2020.

Nikšićanka brendom “KOKA” „isplela“ specifičnu modnu priču koja ostavlja efektan estetski trag u svijetu

Transponovanjem tradicionalnih odjevnih predmeta u savremeni kontekst, modni brend „KOKA“ daje unikatan identitetski osvrt na percepciju crnogorske savremene mode. Autorka brenda je Biljana Jelić, dizajnerka iz Nikšića, koja je atraktivni istorijski narativ uskladila sa savremenim odjevnim komadima i „isplela“ specifičnu modnu priču koja ostavlja efektan estetski trag u svijetu.


Autorka brenda kaže da je ideja za projekat nastala spontano.

„Imala sam privilegiju da dobar dio života, zapravo svog djetinjstva, provedem na planini Sinjajevini u društvu moje babe Koviljke. Bila je prava planinka. Šta god da su radile, ona i njene drugarice usput su i plele, kao da su imale dodatni par ruku. Bilo da se čeka hljeb da se ispeče ili oteli krava, one su stalno plele. Tako sam se, još kao djevojčica, zaljubila u vještinu pletenja, koju sam upravo od babe naučila“, kaže Jelić.

S obzirom na to da se brend „KOKA“ fokusira na održivu modu, Jelić naglašava da je njen proizvod namijenjen ženama, odnosno - internacionalnoj ženi. Kaže da stvara bez pritiska modnih trendova, te da njen rad karakterišu bezvremenski odjevni komadi u kojima se mogu pronaći žene različitih modnih senzibiliteta. Kada je u pitanju tržište, napominje da je brend „KOKA“ prvo plasiran na domaćem „terenu“, odnosno na Balkanu.

„Međutim, ove sezone fokusirali smo se i na inostrano tržište. Strancima je jako zanimljivo ovo što radimo, zato što je u pitanju ručni rad, ali i to što za odjevne predmete koristimo 100 posto vunu, koja je obrađena baš na Balkanu. Već smo bili u Ljubljani, Štokholmu i Cirihu, a za sljedeću sezonu u pregovorima smo sa predstavnicima iz Berlina i Beča“, ističe Biljana.

Dodaje da vunicu uglavnom nabavlja iz raznih krajeva Balkana, tj. gdje god se domaća vuna obrađuje i farba.

„Prvi korak je pronaći odgovarajuću vuncu i taj proces ide paralelno sa osmišljavanjem modela. Onda dolazi najteži dio posla, to jest, pronaći žene koje dobro da pletu i koje, ujedno, imaju vremena za to. Proizvodnja je, zapravo, najveći izazov. Žene sa kojima radim su Crnogorke iz naših sela. Moja glavna pletilja je Slava, sa njom osmišljavam modele, pošto ne radimo po mustrama, već ih uglavnom baziram na mojim crtežima. Nakon toga, ona takoreći obučava ostale žene koje nastavljaju dalje da pletu zadate modele“, pojašnjava Jelić.

Što se tiče planova za budućnost, Biljana naglašava da joj je cilj da nastavi sa pletenjem i da razvija svoj brend, ali i da uputi što više ljudi u to koliko je ljepše nositi bezvremenske odjevne komade, koji ne podliježu trenutnim modnim trendovima.

Njen rad je jedan od 13 radova koje je Ministarstvo kulture podržalo na drugom konkursu za kreativne industrije, u okviru programa „Kreativna Crna Gora”. Podrška Ministarstva kulture brendu „KOKA“ odnosi se na obezbjeđivanje neophodne nadogradnje proizvodnih kapaciteta, ali i promotivnih aktivnosti.

Podsjetimo, Ministarstvo kulture raspisalo je nedavno i treći Konkurs za sufinansiranje projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja u skladu sa Akcionim planom programa „Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija“ u 2020. godini. Imajući u vidu situaciju izazvanu pandemijom korona virusa, a u okviru mjera podrške oblasti kulture,

Ministarstvo kulture ove godine, pored planiranih 100.000 eura, uvećalo je iznos fonda za ovaj konkurs za dodatnih 50.000. Na ovaj način obezbijeđena je veća podrška, a samim tim i održivost ove važne oblasti kulture u aktuelnim okolnostima.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:12
  19.4.2021.

  Košarkašica iz grada podno Trebjese Milica Ćuić (Milošev), prije nekoliko godina unazad je našla sigurnu sportsku luku u Njemačkoj. 

 • 07:45
  14.4.2021.

  Nasumično nabacana imena mjesta Crne Gore, Norveške, balkanskog regiona, Sirije, Grčke, Izraela, Poljske… veže slovo, riječ, tekst i ljubav prema pisanju svjetske, a zapravo nikšićke dopsinice. Pero, mastilo i papir zamijenjeni tastaturom i blogom izrodili su niz kreativnih tekstova i precizno definisan, ali i prepoznatljiv stil pisanja Milene Radonjić. 

 • 08:20
  23.12.2020.

  Iako ima 15 godina i tri godine iskustva u pčelarstvu, Matijin med zna samo za medalje. I to zlatne. To je nedavno potvrdio i na dva takmičenja van granica naše zemlje.

 • 08:19
  18.10.2020.

  Obećavao je kao osnovac, kao gimnazijalac, student… ali rijetki su nastavnici koji su vjerovali da će Petar Tadić, vrlo mlad, postati poznato ime u svijetu nauke van crnogorskih granica, pa i mnogo šire. No, vjerovao je ovaj Nikšićanin sebi, slijedio svoju intuiciju, zavirivao sve više u neistraženi svijet i zadovoljavao svoju radoznalost, a ljubav prema fizici i matematici odvela ga je u Beograd, pa na Oksford, a sada je doktorand na katedri za matematiku Triniti koledža u Dablinu.