Autor: onogost.me
Foto: pobjeda.me
08:19
18.10.2020.

Nikšićanin Petar Tadić najbolji na Oksfordu i gdje god da se pojavi

Obećavao je kao osnovac, kao gimnazijalac, student… ali rijetki su nastavnici koji su vjerovali da će Petar Tadić, vrlo mlad, postati poznato ime u svijetu nauke van crnogorskih granica, pa i mnogo šire. No, vjerovao je ovaj Nikšićanin sebi, slijedio svoju intuiciju, zavirivao sve više u neistraženi svijet i zadovoljavao svoju radoznalost, a ljubav prema fizici i matematici odvela ga je u Beograd, pa na Oksford, a sada je doktorand na katedri za matematiku Triniti koledža u Dablinu.


Preokupacija mu je, kaže, teorijska fizika visokih energija, sa posebnim akcentom na nešto što se u modernoj fizici zove holografija ili, u malo slobodnijem prevodu, kalibraciono-gravitacioni dualizam.

"Fizika me uvijek posebno interesovala. Oduvijek sam želio razumjeti fundamentalne principe po kojima naš univerzum ( i svi ostali univerzumi) funkcioniše. Još kao đak OŠ „Mileva Lajović-Lalatović“ shvatio sam da uživam rješavajući zadatke iz fizike i nijesam imao dilemu čime ću se profesionalno baviti kad odrastem. Učestvovao sam kao osnovac, a potom i kao učenik Gimnazije „Stojan Cerović“ na državnim takmičenjima i vraćao se kao pobjednik. Svojim najvećim srednjoškolskim uspjehom smatram podatak da sam dva puta osvajao bronzu na međunarodnim fizičkim olimpijadama. Medalja koju sam osvojio 2012. godine bila je ujedno i prva koju je neki učenik iz Crne Gore osvojio na međunarodnim naučnim smotrama znanja", priča za Pobjedu Petar Tadić, podsjećajući da je već naredne godine upisao osnovne studije na Fizičkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, i to smjer Teorijska i eksperimentalna fizika.

"To je bilo vrijeme samopotvrđivanja mojih shvatanja. Bilo je očigledno da nijesam pogriješio i odmah se opredjeljujem za rad u oblasti teorijske fizike visokih energija. Diplomirao sam kao student generacije Fizičkog fakulteta sa prosječnom ocjenom 10.00. Dok sam studirao, praksom sam se bavio na beogradskom Institutu za fiziku, a to mi je donijelo dragocjeno iskustvo u naučno-istraživačkom radu i omogućilo mi da se profesionalno usavršavam. To mi je pomoglo i da lakše odaberem konkretniju oblast na koju se treba fokusirati, što je vrlo korisno pogotovo kod onih koji su nedovoljno odlučni".

Oksford kao novi izazov

Petar je 2017. godine upisao master studije na Univerzitetu Oksford (smjer Matematička i teorijska fizika) i tu je dobio priliku da nauči mnogo o trendovima u modernoj teorijskoj fizici, da sarađuje s najboljim stručnjacima planete u toj oblasti.

Master tezu je odbranio pod mentorstvom Andreja Starinjeca i tada se rađa njegovo interesovanje za oblast zvanu holografija, koja u širem smislu, kako nam pojašnjava ovaj mladi naučnik, spada u teoriju struna. Dobio je stipendiju Dulverton fonda namijenjenu najboljem studentu iz Istočne i Centralne Evrope.

U Irsku po doktorat

"Sada sam na trećoj (i vjerovatno završnoj) godini doktorskih studija na Triniti koledžu u Dablinu. Za svoje studije u Irskoj dobio sam stipendiju Ušer fondacije sa Triniti koledža. Radim pod mentorstvom Manuele Kulaksizi. Imam želju nastaviti naučno-istraživački rad i generalno rad u akademiji. Istina, uživam i u predavanjima i tutorijalima koje držim, pa stoga mislim da je ovo idealan poziv za mene. Sada tražim postdoktoranske pozicije na univerzitetima širom Evrope i Amerike", kaže Petar Tadić, a na pitanje da li razmišlja o povratku u Crnu Goru uzvraća ukratko:

"Trenutno ne razmišljam o tome, ali svakako da bih se radovao povratku svojima, ukoliko se ukaže neka prilika“.

Svi sadašnji planovi Petra Tadića vezani su isključivo za nauku, nove domete, dodatna usavršavanja. Kaže da slobodnog vremena nema mnogo, te da se trudi, ukoliko ga zapadne, što kvalitetnije da ga iskoristi. Voli da šeta i džogira, igra tenis, gleda filmove...

Nikšićanin u Irskoj istovremeno radi na dva „fronta“. Većinu vremena provodi sa svojom mentorkom i grupom iz Dablina, ali, paralelno, i sa svojim bivšim mentorom sa Oksforda i grupom ljudi okupljenih oko njega. Do sada je objavio pet naučnih radova u međunarodnim časopisima, trenutno završava još dva i vjeruje da će i oni uskoro biti objelodanjeni.

Porodica i naša kuhinja mu najviše fale

Mladi fizičar kaže da mu život u tuđini nikad nije naročito teško padao. Možda baš zbog toga što je, odmah poslije gimnazije, mijenjao adrese, od Beograda, preko Britanije do Dablina.

"Nije kao kod svojih, ali uvijek sam imao na umu da sam tu gdje jesam zbog višeg cilja i da treba da budem maksimalno fokusiran na ono što radim, ono što sam odabrao. Naravno, fizička udaljenost je relativan pojam, pa kad poželim ići kući, posjetiti Nikšić, iskoristim to što let traje svega nekoliko sati", kaže Petar.

Priznaje Tadić da su razlike među zemljama u kojima je do sada živio poprilično velike, u svakom smislu.

"Nikšić, Beograd, Oksford i Dablin. Prije svega, sistemi obrazovanja i odnos društva prema obrazovanju i nauci su različiti. Ekonomski gledano, takođe, jasno je da su razlike drastične. Naravno, sve ove zemlje imaju svoje prednosti i mane, ali ja se trudim da nađem pravi balans prema sopstvenim potrebama. Možda mi je najteže padalo privikavanje na kuhinje. Eto, neka baš kuhinja bude jedino zbog čega ne bih živio u inostranstvu", kaže s osmijehom Petar, priznajući da se, možda, samo još nije navikao, ali i da je to jedan od razloga za svako isčekivanje odlaska kući. Naravno, poslije želje da se vidi s najbližima, porodicom i prijateljima.

Osim Nikšićanina, u Dablinu je još nekoliko doktoranata sa prostora bivše Jugoslavije. Poznaje ih, ali kaže da ga „hronični“ nedostatak vremena sprečava da bude socijalno aktivniji i da više vremena posveti druženju.

Borba s koronom

Neizbježno pitanje u vrijeme globalne pandemije bilo je i kako se Irci bore s kovidom- 19, da li je sam Petar Tadić doživio nelagodnosti, kako se nosi s aktuelnom situacijom.

"Korona je drastično uticala na moj rad, pa me je iz učionica i kancelarije „poslala“ u sobu. Nikada nijesam bio veliki obožavalac rada od kuće, ali svi smo prinuđeni da se prilagođavamo novoj realnosti. Vježbe studentima i seminari isključivo se drže onlajn, što nije idealno, budući da sam ja posebno uživao u predavanjima koje sam uživo držao. Generalno govoreći situacija sa novim virusom u Irskoj je prilično stabilna, bar po mom laičkom mišljenju. Čini se da je Irska vlada dobro i pravovremeno reagovala, ali odgovor na ovu pošast zasnivam na povjerenju građana u sistem i na sposobnost sistema da objektivno sagleda situaciju u kojoj se društvo nalazi. Mislim da nikome nije svejedno i da svi pomalo strahujemo od cijele ove situacije, ali i vjerujem da nas čekaju bolja vremena", optimista je Petar Tadić.

 

Izvor: Pobjeda

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:25
  4.9.2021.

  Mlada Argentinka, Maria Sol Bernardi je željela da putuje po Evropi, da otkrije drugačiji svijet od onog koji je okruživao. Drugarica joj je rekla da postoji jedna mala lijepa zemlja koja se može obići za dan. Stigla je u kišoviti Kotor jednog prohladnog februara, zaljubila se u stari grad  i u mlado momče. Umjesto tri mjeseca, ostala je tri godine.

 • 15:06
  8.8.2021.

  Postoji družina koju čini šest veselih dječaka, a koji svoje dječaštvo pretvaraju u zbirku magičnih trenutaka, uz pucketanje logorske vatre, blatnjavih cipela, razvučenih osmijeha... Dok njihovi vršnjaci provode beskrajno vrijeme u virtuelnom svijetu, oni stvaraju  uspomene, tumarajući prirodom, verući se uz drveće, pecajući, kampujući, maštajući... Ono što je nekada bilo normalno odrastanje, danas je rjetkost, zato je ova družina, koja raste u Ćemencima, rastrčana kroz tovićke glavice, kraj vijugave Zete savim drugačija od drugih. Upoznajte Smogovce.

 • 14:21
  18.7.2021.

  Možda ste nekada vidjeli bakicu za kojom jure brojne mace i po neki kuco, petljaju joj se oko nogu i vjerno prate milostivu staricu, koja im daje pregršt ljubavi i topli obrok. Već dvadeset godina, baka Novka Kovačević, hrani lutalice i odvaja više od pola svoje skomne penzije da bi njima dala jer kažu da što više daješ, to više imaš da daš.

 • 08:12
  19.4.2021.

  Košarkašica iz grada podno Trebjese Milica Ćuić (Milošev), prije nekoliko godina unazad je našla sigurnu sportsku luku u Njemačkoj.