Autor: onogost.me
Foto: gradkulture.me
08:13
10.9.2020.

Muzika i slikarstvo - dvije ljubavi mlade Nikšićanke Ivane Dendić

Ivana ima 18 godina i završila je Srednju muzičku školu "Dara Čokorilo" u Nikšiću, odsjek violina. Osvojila je veliki broj državnih i međunarodnih nagrada. Neke od najznačajnijih su: prva nagrada na Državnom takmičenju iz violine, zatim, prva nagrada sa Međunarodnog takmičenja iz solfeđa i dvoglasnog pjevanja. 


Dvostruka je dobitnica nagrade "Odličan pet” od strane Ministarstva prosvjete. Ivana se može pohvaliti i osvojenim brojnim nagradama iz oblasti orkestarske, horske i kamerne muzike.

Pored muzike, ova mlada umjetnica se bavi i slikarstvom.

Kada si otkrila da gajiš posebnu ljubav prema muzici, toliko da želiš da se baviš njome?

Ogromnu ljubav prema umjetničkoj muzici gajim još odmalena, ali, odluku da se njom profesionalno bavim donijela sam u starijim razredima osnovne škole. Biti muzičar je jedini poziv koji me ispunjava i u kojem se pronalazim u potpunosti.

Šta to posebno u tebi bude zvuci violine što te je navelo da se okreneš baš njoj? Zbog čega baš taj instrument?

Violina je za mene oduvijek predstavljala nešto posebno. Još kao dijete sam imala privilegiju da se dobro upoznam sa ovim instrumentom i da ga doživim na pravi način, pošto je moja majka violinistkinja. Slušajući nju dok svira, uživala sam u toploj boji i emociji, a divila se spretnosti, pa sam i sama poželjela da se okušam u tome.

Kad si krenula u Srednju muzičku školu “Dara Čokorilo” da li si sebi postavila neki cilj, nešto što te je vuklo da budeš bolja?

Pošto sam u srednjoj muzičkoj školi osjećala da sam na pravom mjestu, trudila sam se da pokupim što više znanja iz svih oblasti, jer me sve jednako interesuju, kako bih bila što kompletniji muzičar. Čime god se bavila, nastojala sam da budem najbolja verzija sebe.

Kako gledaš na mnogobrojne nagrade koje su osvojila? Čemu su te one naučile?

Muzička takmičenja jesu korisna jer nas podsticu na dodatni trud i rad. Samim tim i nagrade učenicima svakako znače, jer pokazuju da neko  vrednuje naš talenat i trud. Ipak, važno je da se u takvim trenucima ne razvija rivalstvo, već međusobna podrška, a da ljubav prema muzici ostane najvažnija. Ponosna sam na to što u našoj školi među učenicima vlada sloga i podrška, pa svi bodrimo jedni druge kako bi u tim trenucima dali svoj maksimum.

Osim muzike, odlično ti ide i slikarstvo, što dovodi do toga da tvoja umjetnička strana još više dolazi do izražaja. Možeš li napraviti paralelu između muzike i slikarsta?

Slikarstvom se bavim u slobodno vrijeme, a ono mi pruža potpuno drugi doživljaj o umjetnosti i sopstvenom izražavanju. Sve su umjetnosti jedinstvene, ali i na neki poseban način povezane. S obzirom na to da nikad nisam pohađala likovnu školu, kroz slikarstvo izražavam samo trenutno raspoloženje i emocije. Iako i kroz muziku izražavam svoje emocije, njom se bavim mnogo ozbiljnije i studioznije.

S tim da si završila srednju školu, koji su ti sledeći planovi?

Po završetku srednje škole, upisala sam Muzičku akademiju na instrumentalnom odsijeku za violinu, kako bih nastavila da se usavršavam na svom intrumentu, ali i u ostalim oblastima muzike.

Za kraj, gdje vidiš sebe za desetak godina?

Nemam određenu sliku u glavi, ali svakako vidim sebe kako se bavim muzikom i ostalim.

 

Izvor: gradkulture.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 07:45
  14.4.2021.

  Nasumično nabacana imena mjesta Crne Gore, Norveške, balkanskog regiona, Sirije, Grčke, Izraela, Poljske… veže slovo, riječ, tekst i ljubav prema pisanju svjetske, a zapravo nikšićke dopsinice. Pero, mastilo i papir zamijenjeni tastaturom i blogom izrodili su niz kreativnih tekstova i precizno definisan, ali i prepoznatljiv stil pisanja Milene Radonjić. 

 • 08:20
  23.12.2020.

  Iako ima 15 godina i tri godine iskustva u pčelarstvu, Matijin med zna samo za medalje. I to zlatne. To je nedavno potvrdio i na dva takmičenja van granica naše zemlje.

 • 08:19
  18.10.2020.

  Obećavao je kao osnovac, kao gimnazijalac, student… ali rijetki su nastavnici koji su vjerovali da će Petar Tadić, vrlo mlad, postati poznato ime u svijetu nauke van crnogorskih granica, pa i mnogo šire. No, vjerovao je ovaj Nikšićanin sebi, slijedio svoju intuiciju, zavirivao sve više u neistraženi svijet i zadovoljavao svoju radoznalost, a ljubav prema fizici i matematici odvela ga je u Beograd, pa na Oksford, a sada je doktorand na katedri za matematiku Triniti koledža u Dablinu.

 • 08:08
  18.10.2020.

  Nikšićanka Jasna Karamehmedović publici se nedavno predstavila svojom prvom zbirkom poezije "Zovem se Sarah Moon".