Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
08:20
23.12.2020.

Matijin med za zlatne medalje

Iako ima 15 godina i tri godine iskustva u pčelarstvu, Matijin med zna samo za medalje. I to zlatne. To je nedavno potvrdio i na dva takmičenja van granica naše zemlje.


Ni to što se nikšićki pčelar, kao najmlađi učesnik na oba sajma, našao među dosta iskusnijim i starijim kolegama, nije ga spriječilo da osvoji tri zlatne medalje za kvalitet meda.

Sa međunarodnog sajma „Medena Tuzla“, u Bosni i Hergovini Matija Vučinić vratio se sa dva zlatna priznanja, a kao najmlađi učesnik nagrađen je i ručnim satom.

Med koji je vrcao na đedovini, u naselju Orlina na obodu Budoša, stigao je i do Tetova u Sjevernoj Makedoniji, gdje je poslati uzorak nagrađen još jednim zlatnim odličjem.

Matija je član Udruženje pčelara Nikšića, a nedavno je postao i počasni član pčelarskog društva "Nektar" iz Tuzle.

„Dosta mi znači što sam učestvovao na međunarodnim takmičenjima. Ovo su moje prve medalje. Dobijene diplome, medalje, sat, kao i to što sam pored učlanjenja u Udruženju pčelara Nikšić postao i počasni član pčelarskog društva "Nektar" iz Tuzle. Sve ovo je za mene nešto veoma dragocjeno i ima posebno obilježje za početak moje pčelarske karijere“, priča za Onogošt mladi pčelar.

Pčelarstvo u porodici Vučinić ima dugu tradiciju, otac i djed pčelare decenijama, a ovaj mali istraživač objašnjava kako je postao njihov kolega, ali i najmlađi pčelar u porodici.

 „Kada sam pronašao prvu pčelu na drvetu otac i djed su mi poklonili po jedno pčelinje društvo. Zainteresovalo me šta sve mogu da napravim sa njim. Sljedeće godine od svojih para što sam dobio za rođendan kupio sam pet pčelinjih društava“, priča on.

Ubrzo je broj pčelinjih društava porastao na 15. Priznaje, kad zapne, tu su stariji članovi porodice da priskoče u pomoć.

 „Dok ja nisam držao pčele sa ocem i djedom sam išao da gledam kako oni rade u pčelinjaku. Mnogo su mi značili njihovi savjeti za početak moga rada u pčelarstvu, jer bez njihove pomoći, savjeta za učenje, teže bih uspio za ove tri godine da se sam bavim pčelarstvom. Dva puta nedeljno posjetim pčeljinjak i ostanem oko sat vremena i po potrebi više. Sada već osnovne stvari u pčeljinjaku radim sam dok za neke veće stvari tražim savjet od oca i djeda kao i preko interneta, jer da bi postao veliki pčelar treba dosta znanja i učenja, a ja sam još mali i  početnik u pčelarstvu“, skromno ističe najmlađi pčelar u porodici.

Mladi pčelar zadovoljan je ovogodišnjim prinosima meda. Da napreduje u poslu dokazuju i količine prinosa.

„Ove godine sam imao oko 100 kilograma meda, što je veliki napredak u odnosu na prošlu godinu, kada sam imao samo sedam kilograma meda“.

Podrška za to što radi dolazi i od drugara.

„U našim godinama baviti se bilo kojim poslom je veliko i vrijedno. Takođe, mi je drago što sam uspio da dokažem mojim drugovima moj rad, moje lično ulaganje kao i ljubav prema pčelarstvu, koji sam im predstavio prošle godine kao moj mali biznis“, kaže Matija.

Ovaj petnaestogodišnjak, ističe, jednako uživa u pčelinjaku i na košarkaškom terenu. Košarkom se bavi od malih nogu, a profesionalno je angažovan u KK Sutjeska.

O daljoj budućnosti mladi pčelar, košarkaš i energetičar ne razmišlja, već, kako kaže, sebe vidi u budućnosti na što boljem mjestu u trenutnim zanimanjima.

Marija Goranović

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:25
  4.9.2021.

  Mlada Argentinka, Maria Sol Bernardi je željela da putuje po Evropi, da otkrije drugačiji svijet od onog koji je okruživao. Drugarica joj je rekla da postoji jedna mala lijepa zemlja koja se može obići za dan. Stigla je u kišoviti Kotor jednog prohladnog februara, zaljubila se u stari grad  i u mlado momče. Umjesto tri mjeseca, ostala je tri godine.

 • 15:06
  8.8.2021.

  Postoji družina koju čini šest veselih dječaka, a koji svoje dječaštvo pretvaraju u zbirku magičnih trenutaka, uz pucketanje logorske vatre, blatnjavih cipela, razvučenih osmijeha... Dok njihovi vršnjaci provode beskrajno vrijeme u virtuelnom svijetu, oni stvaraju  uspomene, tumarajući prirodom, verući se uz drveće, pecajući, kampujući, maštajući... Ono što je nekada bilo normalno odrastanje, danas je rjetkost, zato je ova družina, koja raste u Ćemencima, rastrčana kroz tovićke glavice, kraj vijugave Zete savim drugačija od drugih. Upoznajte Smogovce.

 • 14:21
  18.7.2021.

  Možda ste nekada vidjeli bakicu za kojom jure brojne mace i po neki kuco, petljaju joj se oko nogu i vjerno prate milostivu staricu, koja im daje pregršt ljubavi i topli obrok. Već dvadeset godina, baka Novka Kovačević, hrani lutalice i odvaja više od pola svoje skomne penzije da bi njima dala jer kažu da što više daješ, to više imaš da daš.

 • 08:12
  19.4.2021.

  Košarkašica iz grada podno Trebjese Milica Ćuić (Milošev), prije nekoliko godina unazad je našla sigurnu sportsku luku u Njemačkoj.