Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

„Zahumlje“ u znaku velikog jubileja – 120 godina postojanja

1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 11.01.2018. u 07:13

Nikšić sa ponosom može govoriti o velikim kulturnim dometima kada je doprinos JU „Zahumlje“ u pitanju. Ta ustanova ove godine obilježiće 120 godina rada.

Kako za novo izdanje Nikšić city navigatora kaže Goran Radojičić, JU „Zahumlјe“ brojnim aktivnostima proširila je polјe svoga djelovanja, pa je danas evidentna raznovrsnost programskih sadržaja.

„Rad ustanove u svim segmentima zasniva se na spoznaji da je kultura klјučni element identiteta jednog naroda, način očuvanja njegovih temelјnih vrijednosti. „Zahumlјe“ je 2017. godine publici priredilo preko 70 programa. Ova godina u programskom smislu predstavlja uvod u obilježavanje jubileja – 120 godina od osnivanja. Centralni događaj – Svečana akademija i Dani „Zahumlja“ biće upriličeni u oktobru 2018. godine“, ističe Radojičić.

Godina koja je za nama u „Zahumlju“ će biti pamćena ne samo po tradicionalno uspješnom radu i nastupima folkloraša, hora i orkestra, već i po aktivnostima Dramske sekcije, čiji projekti ostavljaju vidan pečat na amatersku pozorišnu scenu u zemlji i regionu.

Takođe, od ove godine novine u radu ustanove su i dva festivala: Festival uličnih svirača i Boem fest.

„Obje manifestacije osvježile su nikšićku i crnogorsku kulturnu scenu. Program Festivala uličnih svirača je brižlјivo biran, koncipiran i sinhronizovan kako bi zadovolјio potrebe najšireg auditorijuma. Klovnovske bravure, žongleraj, hodanje na štulama, ples sa vatrom, edukativne radionice, instalacije u prostoru, performansi i ulični teatar učinili su da se Nikšić visoko pozicionira kada je u pitanju zabava na otvorenom. Najnoviji festival u Nikšiću je Boem fest koji na moderan način oživljava boemski duh Nikšića, nikšićkih kafana i urbanih javnih prostora po kojima je bio prepoznat decenijama unazad“, objašnjava Radojičić.

Za rad „Zahumlja“ posebno su značajne aktivnosti njegovih folklornih ansambala (prva postava, omladinski i dječji ansambli), koji su i ove godine uspješno predstavili svoj rad kako na domaćim, tako i na međunarodnim scenama. Najzapaženija gostovanja bila su učešće Prvog ansambla na Međunarodnom festivalu folklora u Plovdivu i nastup Omladinskog ansambla na Festivalu folklora u Makedoniji.

Hor „Zahumlјa“ je jedan od najkvalitetnijih i najaktivnijih mješovitih horova u zemlјi. Pod rukovodstvom profesora Predraga Martinovića hor je uspio da kvalitet svojih nastupa podigne na respektabilan nivo.

Tu je KK „Poenta poetika“ koji je u saradnji sa Opštinom Nikšić i Ministarstvom kulture minule godine upriličio dvadesetak književnih programa najrazličitijeg tipa.

„Riječ je gostovanjima na Nikšićkim književnim susretima, Ratkovićevim večerima poezije, Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga, Barskom lјetopisu, NBCG „Đurđe Crnojević“, Narodnoj biblioteci Budve. Mladi stvaraoci imaju priliku da budu objavlјeni u zborniku „Mozaik“, kao i u najznačajnijim časopisima za književnost. Nakon prethodnih decenija u kojima su najznačajniji nikšićki autori gradili sliku o dobrom duhu Nikšića i književnoj sceni, u Nikšiću se pojavlјuje mlada generacija autora, okuplјena oko Književnog kluba „Poenta poetika“ koja mijenja perspektivu i doživlјaj pozicije poezije u kulturnom životu grada“, navodi on.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci