Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Vitov mural sada krasi Institut za crnu metalurgiju

img_20191108_171302
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 09.11.2019. u 08:06

Izložba umjetnika koji stvaraju u prostorijama Instituta za crnu metalurgiju održana je juče u okviru multimedijalnog događaja „Poezija-čelik-umjetnost“, na kom je, takođe, svečano otvoren mural velikanu nikšićke poezije Vitomiru Vitu Nikoliću.

Ranko Nikolić ispred Instituta kazao je da ovom prilikom treba da se sjetimo svih onih metalurga koji su prošli kroz nikšićku Željezaru.

“Institut je danas nastavljač jedne slavne tradicije i, kao što vidite, prostor na kojem se nalazimo je oplemenjen i danas Institut ima snage da kao društveno odgovorna kompanija lokalnoj zajednici podari jedno lijepo umjetničko veče i prisustvovaćemo otkrivanju murala našeg Vita Nikolića”, naveo je on.

Događaj je organizovan u saradnji sa JU Muzeji i galerije Nikšić pa je direktorica te ustanove Jelena Đukanović istakla da je ovaj, kako je rekla, arhitekstonski dragulj Nikšića spada u postindustijsku baštinu koja je veoma dragocjena i koja je otvorila vrata umjetnicima.

“Takođe se zahvaljujem kao jedan od umjetnika koji ovdje stvara već devet godina, pod ovim  krovom gdje nam je gostoprimstvo izuzetno i gdje je nastalo  veoma mnogo izložbi i veoma mnogo radova u jednoj divnoj srdačnoj i prijateljskoj atmosferi i tako će i ubuduće biti. Mi kao umjetnici možemo da damo svoj mali doprinos da s vremena na vrijeme napravimo ovako jedan umjetnički događaj za sve naše sugrađane”, navela je ona.

Ispred Agencije za lokalnu demokratiju koja je takođe jedan od organizatora događaja, Ana Milović Jasikovac zahvalila je Institutu što su našli zajednički jezik i uklopili se u ideju da kroz Clink dopinesu izradi murala posvećenom Vitu Nikoliću. 

“Prije svega zahvalnost profesoricama, mentorkama koje su učestvovale u aktivnostima Snježani Bošković i Zamari Janjušević i Mariji Lazarević koja je omogućila organizovanje likovnih kolonija sa srednjim školama. Umjetnicima koji su uključeni od starta u projekat, Mileni  Krivokapić i Ivanu Stamatoviću i svima koji su podržali naše aktivnosti, odnosno aktivnosti  koje jesu naše nikšićke i koje Nikšić stavljaju na evropsku kulturnu mapu”, poručila je ona.

Akademska slikarka Milena Krivokapić uz pomoć sestre Jelena je naslikala mural.

“Bilo mi je pomalo izazov jer ima dosta murala koji su takođe usiješno realizovani u ovom gradu, a sa druge strane naravno da mi je čast jer je Vito zaslužio da se njegov lik nađe u gradu I da postoji još jedan mural posvećen njemu. Bio je izazov kako da se načini mural koji je autentičan, poseban, koje boje koristiti, kako ga uklopiti u ovaj ambijent, kako pokriti ovoliku površinu, koja nije mala oko 6m visine i 3,5 širine. Želja mi je bila ne samo da se prenese njegov portret, vjernost, što je takođe bitno, već da se  uhvati čitava ta boemska atmosfera i što je postignuto nadam se i pozadinom, kombinacijom boja o upravo ono što mi je interesantno je reakcija ljudi”, kazala je ona.

Mural je otvorio najstariji radnik proizvodnje u Institutu Milan Drinčić, a završni  dio večeri posvećen otvaranju izložbe umjetnika koji stvaraju u prostorijama Instituta otvorio je slikar Miomir Mišo Vemić.

Veče je bilo obojeno Vitovim stihovima, koje su muzikom pratili učenici Muzičke škole “Dara Čokorilo”.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci