Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Veče Apolinera i Prevera u Nikšić donijelo duh Francuske

skola
Marija Manojlović
  • Autor onogost.me
  • 23.03.2019. u 07:21

U okviru obilježavanja manifestacije ”Dani frankofonije“ u Gradskoj kući je održano veče posvećeno francuskom jeziku i književnosti „ Alhemija riječi“ (Lʼalchimie des mots).

Na Svjetski dan poezije Nikšićani su uživali u stihovima Gijoma Apolinera i Žaka Prevera, dvojice francuskih velikana. O značaju ovih pjesnika, njihovom životu i osobenostima poetskog izraza govorile su doc. dr Jasmina Nikčević i Renata Bulajić, direktorica JU Narodna biblioteka „Njegoš“ Nikšić.

Djelo Gijoma Apolinera je ostavilo dubok trag, ne samo na pojedince, već i cijele pokrete u 20. vijeku, istakla je Bulajić, uz napomenu da je ovaj pjesnik nepravedno zapostavljen, te da se tek u posljednje vrijeme na njega i njegovu poeziju obraća veća pažnja.

„On je modernista i kubista, nasljednik simbolista i preteča nadrealista, nježan elegičar, romantičarski okrenut prošlosti koji nikada nije želio da prekine sa tradicijom. Bio je literata i artist, spontan i raspjevan, odan poetskim vrijednostima koje više angažuju čula nego duh, posmatrač, učesnik, pokretač struja u umjetničkom i duhovnom životu”, istakla je Bulajić.

Najvažnije karakteristike poezije Žaka Prevera Nikšićanima je u svom osvrtu predočila doc. dr Jasmina Nikčević.

„Kod Prevera nema ničega što je naslijeđeno iz prethodnih velikih književnih epoha i pravaca, ničega od uloge pjesnika kao proroka. Pjesnik je dio svakodnevne ulične vreve koju on doživljava kao životnu vrevu.  Kroz nju putuje poput vrlo zainteresovanog reportera, registruje i lijepe i manje lijepe, pa čak i ružne momente, i emocijom izražava određenu vezu sa njima, bilo da se ushitio ili da su mu vrlo odbojni.  Pri svemu tome ne morališe”, istakla je Nikčević.

„Most Mirabo“, „Nađeni uvojak“, „Za tebe, ljubavi moja“- samo su neke od pjesama slavnih Francuza kojih su se Nikšićani prisjetili. Stihove poznate svim generacijama, govorile su Nina Tomašević, Sonja Milatović i Snežana Bulajić. Sve recitacije je na klaviru pratio Matija Bulajić, koji je na kraju večeri izveo numeru Belle od Zaz.

Za potpuni muzički ugođaj pobrinuli su se svojim izvođenjem pjesama na francuskom jeziku i učenici osnovnih škola „Olga Golović” i „Mileva Lajović Lalatović“.

Veče “Alhemija riječi” su organizovali JU Narodna biblioteka ”Njegoš“ Nikšić , NVO Društvo prijatelja Biblioteke ”Njegoš“ Nikšić  i Studijski program za francuski jezik i književnost  Filološkog fakulteta u Nikšiću.

Marija Manojlović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.