Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

UBNOR i antifašisti vratili petokraku na spomenik u Petrovićima

spomenik_0
UBNOR i antifašisti Nikšića
  • Autor onogost.me
  • 21.10.2020. u 12:39

Udruženje boraca Narodnooslobodilačkog rata (UBNOR), antifašisti Nikšića i stanovnici iz Petrovića u septembru prošle godine su postavili petokraku na spomenik koji se nalazi u tom selu.

U januaru je taj spomenik ponovo ostao bez petokrake koja se nalazila na vrhu piramide, a UBNOR i anfišasisti su je ponovo postavili.

“Ponovo ćemo je postaviti, ako bude trebalo, jer Institut za crnu metalurgiju to odlično i sa zadovoljstvom radi, a petokrake koje su u našim srcima vječno će sijati i čuvati uspomenu na jedno slavno i herojsko doba koje niko i nikada ne može srušiti. Svi treba da shvate da je Crna Gora vječna i da u njoj ima mjesta za sve njene građane, bez obzira na vjeru i naciju ili političko opredjeljenje”, poručili su iz UBNOR.

Oni su podsjetili da je spomenik u Petrovićima često bio na meti vandala.

“Ovaj spomenik je često bio na meti vandala jer na vrhu spomenika stoji petokraka kao simbol jednog vremena u kojem je sloboda bila važnija od života. Kome to smeta petokraka, te nestaje sa ovog kao i sa brojnih spomenika po Crnoj Gori?”, navode u UBNOR-u.

Na spomeniku, koji se nalazi na raskrsnici puteva za Vraćenoviće, Velimlje i Viluse, piše: “Ovdje je 29. XI 1941. Dočekana i potučena okupatorska kolona od 100 Talijana, sa 2 tenka i 5 kamiona. Potučena je od strane jedne grupe partizana iz Banjana, Grahova i Oputne Rudine, pod rukovodstvom narodnog heroja Save Kovačevića (Mizare)”.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Povodom 30 godina od premijere, monodrama "Bizmismen", u izvođenju glumca Voja Krivokapića, biće izvedena večeras na pozorišnoj sceni sale "Zahumlja" sa početkom u 19 časova.