Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

UBNOR i antifašisti Nikšića: Kome smeta petokraka?

spomenik
UBNOR i antifašisti Nikšića
  • Autor onogost.me
  • 22.01.2020. u 11:26

Sa spomenika u obliku piramide, koji se nalazi na raskrsnici puteva za Vraćenoviće, Velimlje i Viluse u Petrovićima, po drugi put nestala je petokraka.

“Sa spomenika je nestala petokraka prije nekog vremena, a i zub vremena učinio je svoje pa je bila neophodna popravka. UBNOR i antifašisti Nikšića i stanovnici iz Petrovića su u septembru 2019. godine osvježili spomenik. Na vrhu je postavljena petokraka koja je izlivena u Institutu za crnu metalurgiju. Crvena potekroka je ponovo na spomeniku zasijala. Prije nekoliko dana sa spomenika je ponovo nestala petokraka, tako da spomenik ponovo nije kompletan”, saopštio je UBNOR i antifašisti Nikšića.

Oni se pitaju kome to smeta petokraka, te nestaju sa brojnih spomenika po Crnoj Gori.

“Možda to rade potomci onih koji su se borili protiv partizana, čije su kape krasile petokrake. Zar 75 godina od oslobođenja ponovo moramo da čuvamo spomenike kulture koji govore o vjekovnoj borbi naših naroda protiv raznih zavojevača koji su udarili na našu slobodu? Kako govoriti o pomirenju partizana i četnika kad se sve češće kroz Crnu Goru i okruženje nose kokarde, dižu spomenici, a četničke vojvode dobijaju odlikovanja i pišu knjige koje veličaju vladavinu Karađorđevića i borbu Draže Mihailovića, kad pokušavaju da unište sve što je crnogorsko”, smatraju oni.

Naglašavaju da svi “treba da shvate da je Crna Gora vječna i da u njoj ima mjesta za sve dobronamjerne ljude svih vjera i nacija.”       

“Jasno mi je da ti izrodi ne miruju, ali valjda će se jednog dana dozvati i promijeniti odnos prema spomenicima kulture i Crnu Goru prihvatiti kao svoju državu, a do tada obavještavamo ih da Institut za Crnu metalurgiju odlično radi i da će biti petokraka koje će pokrivati njihove sramne aktivnosti”, poručio je UBNOR i antifašisti Nikšića.

Podsjetimo, na pomenutom mjestu, 42,5 km od Nikšića, podignut je spomenik od klesanog kamena iz okoline, u obliku piramide, na kojem piše:

“OVDJE JE 29. XI 1941. DOČEKANA I POTUČENA OKUPATORSKA KOLONA OD 100 TALIJANA SA 2 TENKA I 5 KAMIONA. POTUČENA JE OD STRANE JEDNE GRUPE PARTIZANA IZ BANJANA, GRAHOVA I OPUTNE RUDINE, POD RUKOVODSTVOM NARODNOG HEROJA SAVE KOVAČEVIĆA (MIZARE).”

                                                                                                 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Animirana sinhronizovana verzija filma „Kuce u operi“ biće prikazana u sali Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 12 časova, kao i u četvrtak, 25. aprila, u terminima od 10 i 12 sati.