Autor:
Foto: Privatna arhiva
08:31
6.6.2017.

U Tivtu otvorena izložba slika Nikšićanke Gordane Tomić

Kako jedna izložba može biti retrospektivnog, ali i recentnog karaktera, pokazala je postavka “Sakura će opet cvati” Gordane Tomić u istorijsko-umjetničkom ambijentu Zbirke pomorskog nasljeđa u Tivtu.


Slikarka iz Nikšića, koja uvijek donosi nešto novo, publici je u dinamičnom nizu izložbi ponudila da vidi djela novih motiva, ali i varijacija u tehnici i stilu.

Na njenoj osmoj, a drugoj samostalnoj izložbi u Crnoj Gori, Tomić je predstavila dvogodišnji rad iz faze slikarskih istraživanja pojmova estetike i duhovnosti u istoriji umjetnosti Dalekog istoka, a premijerno ciklus ekspresionističkih slika Sva su mora moja. 

Nesvakidašnju izložba inspirisanu japanskom kulturom, kultom cvata divlje trešnje i motivima mora, u prisustvu mnogobrojnih zvanica i prijatelja umjetnosti, svečano je otvorio Dražen Jovanović upravnik Zbirke u kompleksu Porto Montenegra. Po navodima likovne kritike istoričarke umjetnosti i kustosa ove izložbe Biljane Jotić, “Gordanina likovna poetika ne može da se odredi kroz do sada teoretski i proučavane. Ona kao da stvara sopstvenu poetiku ne osvrćući se na postojeće, što se nadovezuje na njenu ličnost, koju karakteriše energija slobode i iskrenost.” 

A da mora mogu biti ''Bezdane ljepote'', ''Beskonačnog horizonta'', ''Nebeske akvatike''; da po njima hoda ''Vila Osjeka'' sa licem ''Mjeseca'' i zapovijeda ''Kapetan plimnih talasa''; da su oslikana ''Posejdonovom paletom'' i da postoje čitave ''Luke od porcelana'', može se vidjeti na Gordaninim dvometarskim platnima. Dok motivi japanskih ribara u hladnoj izmaglici i šume bambusa na diptisima od preko četiri metra, cvjetovi sakure u dubokoj noći i ružičasta cvast iz Kamakura parka, takođe su noviteti i to iz ciklusa Sakura, koji je predstavljen uz izvod iz njenog „Umijeća mira“. Ova tri ciklusa slika, u okviru izložbene cjeline od 33 slike, nose objedinjeni naslov "Sakura će opet cvati", najavljujući dalje stvaralačko istraživanje teme japanske kulture u slikarstvu ove umjetnice. 

Poseban značaj na izložbi ima djelo Timar, triptih, koje sa elementima instalacije drveta, kamena i koroziranim ključevima iz 19. vijeka, predstavlja staru Crnu Goru, i podržava slikarkinu viziju sličnosti vanvremenske snage tradicije Crne Gore i Japana, a naglašavajući značaj njihovih etičkih vrijednosti očuvanih u modernom dobu i danas.

Izložba će biti otvorena do 1. jula, i biće propraćena događajima koji promovišu našu i japansku kulturu. U petak, 23. juna sa početkom u 20h umjetnica će za zainteresovane održati Art Talk, lično vođenje kroz ovu nadasve zanimljivu izložbu. 

Izložbu je podržao Manpower Group Montenegro, novootvoreno predstavništvo američke kompanije, koja je globalni lider u oblasti ljudskih resursa, prepoznajući značaj inkorporiranja ovog pravca vizuelne umjetnosti i u radnom okruženju, kroz strukturirani servis kreativne motivacije zaposlenih.  

Ostale vijesti iz kategorije

 • 10:26
  24.5.2022.

  Poetsko muzički kabare "Čeznem da vam kažem", prvaka drame Beogradskog dramskog pozorišta, Milorada Damjanovića biće izveden u subotu, 28. maja u Nikšićkom pozorištu. 

   

 • 08:16
  24.5.2022.

  Tribina "Kultopis", čiji će gost biti Ljubiša Pavković, umjetnik na harmonici i dugogodišnji umjetnički rukovodilac Narodnog orkestra RTS, biće upriličena večeras u 19 časova, u sali JU "Zahumlje".

 • 07:55
  24.5.2022.

  Trileri "Bjekstvo sa polja smrti" i "Potraga" danas su na repertoaru Cinema 213.

 • 10:36
  23.5.2022.

  Društvo crnogorskih novinara, Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića, i UBNOR i antifašisti Nikšića večeras (19 časova) u sali hotela “Onogošt” organizuju autorsko veče Jovaša Stanišića, novinara i publiciste.