Autor: onogost.me
Foto: Poster/JU "Zahumlje"
08:16
24.5.2022.

Tribina "Kultopis": Gost Ljubiša Pavković

Tribina "Kultopis", čiji će gost biti Ljubiša Pavković, umjetnik na harmonici i dugogodišnji umjetnički rukovodilac Narodnog orkestra RTS, biće upriličena večeras u 19 časova, u sali JU "Zahumlje".


Moderator večeri biće Ivan Peković, umjetnik na harmonici i dugogodišnji član Narodnog orkestra JU "Zahumlje".

Organizator ovog događaja je "Zahumlje", a program je dio majskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Ljubiša Pavković, rođen je u Beogradu 1947. godine. Član Narodnog orkestra Radio-televizije Beograd postao je 1970, a od 1981. njegov umjetnički rukovodilac sve do 2010. Veliku ljubav prema harmonici naslijedio je vjerovatno izmiješanim genima od oca Bogdana, porijeklom Ličanina, i majke Mire, porijeklom Makedonke, te je sa lakoćom svirao melos čitavog Balkana.

Počeo ja da svira sa pet godina. 1970. godine postaje član Narodnog orkestra RTB, a od 1981. godine rukovodio je najznačajnijim orkestrom narodne muzike, kome je podario poseban autentičan ton i interpretativnu efikasnost i koji je pod njegovim budnim okom izrastao u najreprezentativniji orkestar narodne i starogradske muzike.

Na čelu Narodnog orkestra snimio je veliki broj pjesama i igara, koje se čuvaju u Fonoteci Radio Beograda kao nacionalno blago. Kao mladi solista na harmonici, na Međunarodnom festivalu u Dižonu 1966. godine, u konkurenciji učesnika iz 25 zemalja osvaja prvo mjesto.

Dobitnik je mnogih značajnih nagrada, ali se posebno izdvaja nagradu iz 2000. godine, kada je na takmičenju harmonikaša u Moskvi dobio specijalnu nagradu za izuzetno muziciranje - Srebrni disk, koji mu je uručio šef Katedre Ruske muzičke akademije Fridrih Lips, što praktično znači da je proglašen za najboljeg hamonikaša svijeta. Prema riječima čuvenog kompozitora Radoslava Graića: "U Ljubišinoj harmonici objedinjeni su topli, ljudski glas, setna violina, virtuozna frula, moćne orgulje i osećajna slovenska duša".

"Čitav svoj umetnički život popularni Pavke je posvetio izučavanju balkanskog folklora, otkrivajući njegove tajne i negujući njegove autentične vrednosti i lepote. Najkraće - široka balkanska duša", piše u najavi večerašnjeg programa.
 

Ostale vijesti iz kategorije