Autor: onogost.me
Foto: screenshoot
16:18
11.8.2019.

Tomanović: Moja muzika nosi duh sredine iz koje potičem

Priča pijanistkinje Tamare Tomanović počinje tamo gdje bi mnogi pomislili da je kraj. Završila je magistarske studije sa najvećom ocjenom i dobila posao u muzičkoj školi, što je, mnogi bi rekli, sigurna i mirna životna luka, bilo da ste na Balkanu ili negdje drugo u svijetu.  


Međutim, umjetnici imaju malo drugačije perspektive, a njihovi planovi i snovi često nadilaze one granice koje ljudi sebi nameću. Poznatija kako Tamara Sirius, umjetnica iz Nikšića, već četiri godine karijeru uspješno gradi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Iza sebe ima brojne originalne kompozicije, nastupe i saradnje sa nekim od najpoznatijih stvaralaca i izvođača iz raznih krajeva svijeta.

PUT U DUBAI

Tamarino putovanje počinje 2015, kada dobija ponudu da radi kao profesorica klavira u Royal Institute of Music and Dance u Dubaiju. Budući da je po duhu avanturista, nije dugo mogla da bude u zoni komfora.

"Postala sam nestrpljiva, željela sam da istražujem lične mogućnosti i tragam za novim znanjima. Dugo sam razmatrala gdje bih mogla da odem, a da nastavim da se bavim svojom profesijom. To mi je od prvog dana ponudio Dubai, nevjerovatan grad, prepun mogućnosti, grad koji nikada ne spava, grad u kom su rad, disciplina, optimizam, napredak i stalne promjene, sastavni dio svakog dana", počinje svoju priču Tamara.

Nakon obavljenog intervjua i potpisivanja ugovora za rad u muzičkoj školi u Dubaiju, Tamara je poslije deset dana napustila Crnu Goru i otisnula se u nepoznato.

"Prve dvije godine radila sam u muzičkoj školi Royal Institute of Music and Dance na poziciji profesorice klavira. Radila sam sa djecom iz svih krajeva svijeta i spremala ih za ispite i koncerte. Kako je za mene to bio potpuno nov način rada, i sama sam se svakodnevno usavršavala. U tom periodu sam sve slobodno vrijeme, kog je bilo vrlo malo, koristila da se konektujem sa ljudima i da otvaram sebi nove mogućnosti. Nikoga nijesam poznavala kada sam došla u Dubai, tako da je ovaj put utoliko bio i teži", priča ona.

Iako se u Crnoj Gori bavila obrazovnim djelatnostima, u Emiratima je dočekao system potpuno drugačiji od našeg.

"Od osnovnih škola, preko srednjih pa sve do univerziteta prate se tri sistema obrazovanja: britanski, američki i francuski. Kada su u pitanju muzičke škole, radi se po britanskom sistemu ABRSM, koji postoji od 1889, a po kom se uči u čak 93 najrazvijenije zemlje svijeta. Za razliku od Crne Gore gdje djeca imaju nevjerovatnu privilegiju da pohađaju muzičku i osnovnu školu bez nadoknade, u Dubaiju se kompletno obrazovanje plaća", kaže naša sagovornica.

VAŽNE SARADNJE

Posljednje dvije godine Tamara Tomanović radi kao slobodna umjetnica. Trenutno sarađuje sa najpoznatijim agencijama i umjetnicima koji žive i rade u Dubaiju, ali i sa gostujućim muzičarima koji tamo nastupaju.

"Samo u prethodnih godinu dana, imala sam više od pedeset nastupa. Nakon tromjesečne turneje po Emiratima sa neklasičnim kamernim ansamblom, s kojim sam svirala muziku jordanskog autora A.K.Radaydeha koji je ujedno bio i izvođač na udu (tradicionalnom instrumentu), dobila sam ponudu da sviram sa arapskim nacionalnim orkestrom Dubai Opere na najvećem događaju godine, uz prisustvo Sheikh Mohammed bih Rashid Al Maktouma, rulera Dubaija. Orkestrom je dirigovao jedan od najznačajnijih čelista i dirigenata u arapskom svijetu, Ahmad Taha. Muzičkoscenski projekat pripreman je mjesec dana, a izveden je u La Perle by Dragon, povodom godine Sheikh Zayeda, osnivača Emirata, prvog predsjednika unije, velikog vizionara i oca nacije. Nedugo nakon toga sam svirala u susjednom Emiratu Fujairah sa njihovim arapskim orkestrom uz prisustvo Sheikh Mohammedbin Hamid bih Mohammed Al Sharqi", ističe Tomanović.

U Areni u Dubaiju svirala je, kaže, na koncertu najznačajnijeg sirijskog kompozitora i jednog od najznačajnijih arapskih kompozitora Iyada Rimawia, a drugu godinu zaredom, svirala je na konjičkim trkama na Meydan hipodromu.

"Kao kruna ove godine desila se saradnja sa poznatim britanskim eufonijum izvođačem Markom Gloverom koji je poručio kompoziciju od mene. Eufonijum je inače limeni duvački instrument novijeg datuma, koji je posljednjih deset godina u velikoj ekspanziji. Predpremijera moje kompozicije "Levitate“ bila je u Mazda Hallu u gradu Puneu u Indiji, a premijera na najvećem kongresu ovog tipa u svijetu, koji se odžava svake treće godine u gradu Lowa u Americi",  priča sagovornica Pobjede.

FASCINANTNI KADROVI

Tamara je rođena u muzičkoj porodici u kojoj je stekla prve pouke o muzici, jer su pjesma i sviranje bili dio svakodnevice u njenom domu. To što je po profesiji pijanistkinja, ne ograničava je da se konstantno usavršava u različitim oblastima muzike, pa je tako dugo vremena objavljivala svoje kompozicije različitih stilova (klasična, eksperimentalna, elektronska, soundtracks) na Soundcloudu. Njena autorska kompozicija "Hands“ ekranizovana je 2017. godine.

"Sebe smatram umjetnikom, koji se u različitim fazama života izražava na različite načine. U mladosti su to bili koncerti, takmičenja, nastupi u kamernim ansamblima, a danas je to, ipak, najviše stvaralački rad", navodi ona.

Iako kompozicije snima u inostranstvu, muziku ekranizuje u domovini. Spot za "Hands“ sniman je na Krnovu, a kadrovi su fascinirali mnoge ljude koji nijesu ni znali za postojanje naše zemlje.

"Moja muzika odražava duh sredine iz koje potičem, pa je bilo logično i da zvuk koji se čuje prate odgovarajući kadrovi bisera crnogorske prirode. Prvi spot je izazvao velike simpatije ne samo muzičara, već i ljubitelja prirode iz raznih krajeva svijeta koji čak do tada nijesu znali za Crnu Goru. Roditelji mojih učenika, kolege muzičari i pratioci socijalnih mreža javljali su se sa komentarima i pitanjima o mojoj zemlji. Te prelijepe slike dijela Crne Gore su ih inspirisale i da je posjete. Srećna sam što mogu da, kao jedini izvođač u UAE iz Crne Gore, budem na neki način i ambasador svoje zemlje", napominje Tamara.

 

 

 

Izvor: Pobjeda

 

Ostale vijesti iz kategorije