Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
07:55
2.7.2020.

SO Nikšić: Promocija zbornika radova Omaž Radoju Pajoviću

U Velikoj sali Skupštine Opštine (SO) Nikšić večeras, sa početkom u 19 časova, biće upriličena promocija zbornika radova Omaž Radoju Pajoviću (1934-2019).


Na promociji će govoriti Slobodan Bato Mirjačić, predsjednik UBNOR-a  i antifašista Nikšić, Dr Nada Tomović, Marijan Mašo Miljić, Dr Adnan Prekić i Neven-Nino Pajović.

Moderator večeri biće Jasmina Nikčević.

Zbornik se sastoji od radova prezentovanih na omažu akademiku Radoju Pajoviću održanom 5. decembra 2019. godine. Tom prilikom o Radojevom naučnom djelu govorilo je više istaknutih istoričara, njegovih prijatelja i poštovalaca njegovog djela.

Radoje Pajović je rođen 1934. godine, u selu Drenoštici, Nikšić. Osnovnu školu završio je u Bogetićima, a gimnaziju u Nikšiću. Diplomirao je 1957. na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Odsjek za istoriju, a doktorirao na istom 1970. godine. Radni vijek proveo je na Istorijskom institutu u Podgorici. Njegov bibliografski opus broji oko 500 bibliografskih jedinica. Najznačajnija njegova djela su: Kontrarevolucija u Crnoj Gori: četnički i federalistički pokret 1941-1945. godine, Pavle Đurišić,-kontraverzni četnički vojvoda.

U više navrata bio je član Redakcije Istorijskih zapisa i glavni urednik edicije Pobjede-Crna Gora 1941-1945. godine.

Bio je redovni  član DANU, dobitnik Trinaestojulske nagrade i nagrade Oslobođenja Titograda (19. decemar).

Ostale vijesti iz kategorije