Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Sjećanje na vječitog dječaka: Sjutra 19 godina od smrti Dragana Radulovića

dragan-radulovic
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 06.02.2021. u 14:11

Vječiti dječak, veliki čovjek, prijatelj svakog djeteta, simbol našeg djetinjstva, sve to je on…Dragan Radulović.

Sjutra se navršava 19 godina od smrti jednog od najvećih crnogorskih pjesnika Dragana Radulovića.

Dragan je rođen u Nikšiću, 1. maj 1951, preminuo je u Podgorica, 7. februar 2002. Bio je najznačajniji savremeni crnogorskih pisac za djecu. Osim književnim i televizijskim radom, bavio se fotografijom i slikarstvom.

Njegova poezija je zastupljena u antologijama, čitankama i školskoj lektiri, a prevedena je na više stranih jezika. Objavio je preko dvadeset knjiga za djecu i odrasle.

Zapažene rezultate ostvario je i kao urednik Redakcije programa za djecu i mlade Televizije Cme Gore. Njegove dokumentame emisije za djecu „Velike nevolje malog Borisa”, „Ljubica ljubičica”, „Gorki slatkiši”, „Kolijevka”, i brojne druge priče o sudbinama djece iz ciklusa „Mali veliki”, obišle su svijet i okićene su značajnim nagradama i priznanjima.

Osim književnim i televizijskim radom, bavio se fotografijom i slikarstvom. Samostalno je izlagao u Podgorici, Novom Sadu, Budvi, Kotoru, Kraljevu, Tivtu…

Dragan Radulović bio je urednik nekoliko časopisa za najmlađe, inicijator i voditelj brojnih muzičkih i drugih festivala za djecu.

Za generacije djece Dragan je bio nezaboravni pjesnik njihovog odrastanja, a kritika mu je dala mjesto među čuvenim dječjim pjesnicima.

Radulović je prije nekoliko godina dobio ulicu u Podgorici, od Moskovske ulice do Bulevara revolucije. Takođe, otvoren je i vrtić u Glavnom gradu koji nosi njegovo ime.

Najznačajnije nagrade koje su mu dodijeljenje su Zmajeva za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za djecu, 1992. godine, Trinaestojulska nagrada za najveće domete u oblasti kulture i umjetnosti, 1993. godine, 18. septembar, Nagrada oslobođenja Nikšića za vanredno zalaganje i postignute rezultate u oblasti književnog stvaralaštva, Ratkovićeva nagrada, 19. Decembar, Nagrada oslobođenja Titograda za najbolje ostvarenje iz oblasti umjetnosti, 1988. godine. Nagrada UNICEF-a dodijeljena mu je 1996. godine.

Dragan se uvijek odnosio brižno, nježno i pažljivo prema svakom živom biću. Bio je prijatelj svoj djeci svijeta.

Uspio je da ostavi dubok trag i da trajno ureže svoje ime vanrednim doprinosom u oblastima kojima se bavio. Prema djeci se odnosio odgovorno i kao pravi roditelj.

Uvijek je pokazivao svoju stranu vječnog dječaka. Tako je naše djetinjstvo učinio bezbrižnim i ostao naš istinski heroj.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.