Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Raspisan konkurs za nagradu “Risto Ratković”

rvp-logo-750x381
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 15.04.2021. u 07:24

Javna ustanova “Ratkovićeve večeri poezije“ raspisala je konkurse za nagrade “Risto Ratković” i “Ratkovićeve večeri poezije”, koji će biti otvoreni do 15. jula.

Direktor te ustanove, Kemal Musić, saopštio je da za Nagradu “Risto Ratković, mogu konkurisati autori sa samostalnim zbirkama poezije koje su prvi put objavljene između prošlogodišnje i ovogodišnje manifestacije.

“Prijedloge mogu slati pojedinci i autori iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, kao i izdavačke kuće, institucije, organizacije. Zainteresovani treba da dostave PDF objavljene knjige, sa CIP-om i fotografijom naslovne strane, koju predlažu za nagradu na e-mail [email protected]”, pojasnio je Musić, napominjući da ponovljena izdanja i izbori ne mogu konkurisati za Nagradu.

Kazao je da je u toku konkurs i za nagradu “Ratkovićevih večeri poezije” za pjesnike do 27 godina.

“Oni koji žele da učestvuju moraju dostaviti PDF rukopisa neobjavljene zbirke poezije potpisan šifrom i sa kontakt podacima, imenom i prezimenom autora na e-mail adresu [email protected]”, saopštio je direktor JU “Ratkovićeve večeri poezije“, dodajući da dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti na e-mail [email protected].

Musić je saopštio i da će nakon pristizanja radove razmatrati žiri u sastavu – predsjednik Pavle Goranović iz Crne Gore, Jovana Bojović (CG), iz Srbije Dobrivoje Stanojević, Hrvatske Ivica Prtenjača, kao i Elvedin Nezirović iz Bosne i Hercegovine.On je naglasio da i ove godine očekuju veliki broj naslova, posebno kada je riječ o Nagradi “Risto Ratković”, koja je i najznačajnija na prostorima bivše Jugoslavije.

“Prošle godine smo imali rekordan broj naslova u konkurenciji za Nagradu ‘Risto Ratković’, čak 68. I ove godine očekujemo veliki broj knjiga i iskreno vjerujem da će i ova druga polovina vijeka postojanja naše manifestacije donijeti značajne dobitnike nagrade, kojima je zagarantovano visko mjesto u pjesničkom životu”, podvukao je direktor JU “Ratkovićeve večeri poezije“ i pozvao sve zainteresovane da se prijave.

Istakao je i da već ozbiljno rade na pripremi 51. Ratkovićevih večeri poezije, koje će tradicionalno biti organizovne 3, 4. i 5. septembra.

“Zbog složene situacije sa virusom korona prošle godine, na jubiliranim Ratkovićevim večerima poezije, nije bila Olga Tokačurk, dobitnica Nobelove nagrade, iako je to bilo najavljeno. Međutim, opet smo joj uputili poziv, tako da je očekujemo, a već je izvjesno da će doći i pisci iz Kine, Poljske, Turske, kao i naši regionalni pisci. Dakle, i ove godine pripremamo jako kvalitetan i sadržajan program, a iskreno se nadamo da će i zdravstvena situacija biti mnogo povoljnija”, kazao je Musić.

Podsjetio je i da su jubilarne 50. Ratkovićeve večeri poezije organizovali uprkos složenoj epidemiološkoj situaciji.“Situacija sa virusom korona jeste možda pokvarila onaj spektakularni dio manifestacije, ali joj nije oduzela na kvalitetu. Objavili smo sabrana djela Rista Ratkovića, organizovali naučni skup posvećen njegovom stvaralaštvu i to je zaista obilježilo 50. Ratkovićeve večeri poezije. A važno je i to što smo naučili i nove vidove organizacije kulturnih sadržaja”, kazao je Musić.

Izvor: Pobjeda.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci