Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Raspisan konkurs za dodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore

unnamed
Ministarstvo kulture
  • Autor onogost.me
  • 20.10.2020. u 06:20

Ministarstvo kulture pozvalo je zainteresovane subjekte da podnesu prijave na Konkurs za dodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2021. godini, kojim mogu doprinijeti ostvarivanju javnog interesa kroz realizaciju projekata iz oblasti zaštite i očuvanja kulturne baštine.

Prijave mogu podnijeti državni organi i organi lokalne samouprave, javne ustanove iz oblasti kulturne baštine, kao i druga pravna lica i vlasnici, odnosno držaoci kulturnog dobra, u skladu sa zakonom.

“Prioritetni izazovi u kulturnoj baštini proističu iz obaveze ostvarivanja javnog interesa u ovoj oblasti kroz zaštitu i očuvanje kulturnih dobara i ravnomjerni razvoj kulture na teritoriji cijele Crne Gore”, navode iz Ministartva kulture.

Realizacija projekata će, kako se navodi u pozivu, doprinijeti očuvanju i unaprjeđivanju stanja kulturnih dobara i njihovom prenošenju budućim generacijama u autentičnom obliku; obezbjeđivanju uslova za opstanak kulturnih dobara i za očuvanje njihovog integriteta; obezbjeđivanju održivog korišćenja kulturnih dobara, shodno njihovim tradicionalnim ili novim odgovarajućim namjenama, radi ljudskog razvoja i kvaliteta života; širenju saznanja o vrijednostima i značaju kulturnih dobara; očuvanju kulturne raznolikosti kroz unaprjeđenje stanja i vrijednosti svih vrsta kulturnih dobara, njegovanje kreativnosti i razumijevanja različitih kultura i kulturnih slojeva i unaprjeđivanjeu dijaloga među kulturama i religijama; obezbjeđivanju uslova da kulturna dobra, shodno svojoj namjeni, služe za zadovoljavanje kulturnih, naučnih i edukativnih potreba pojedinaca i društva.

Konkursom će se finansirati i sufinansirati projekti u sljedećim oblastima: arheološka i konzervatorska istraživanja, izrada konzervatorskog projekta, sprovođenje konzervatorskih mjera, analize i studije za ekonomsku valorizaciju kulturne bašine i njeno održivo korišćenje, edukacija i doedukacija kadrova, prezentacija i popularizacija kulturne baštine, tehničko-tehnološko osavremenjavanje. 

Konkursom se mogu finansirati projekti čije aktivnosti će biti realizovane najkasnije do kraja novembra 2021. godine.

Rok za podnošenje prijava je 30.oktobar 2020. godine.

O detaljima konkursa više na OVOM linku.
 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.