Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
07:51
23.11.2021.

Počinje Festival glumca, „Pluća" na otvaranju

Međunarodni festival glumca počeće večeras u Nikšićkom pozorištu, a tokom sedmodnevne pozorišne smotre biće izvedeno šest predstava.


Ovogodišnje 17. izdanje Festivala glumca biće otvoreno u 20 časova izvođenjem višestruko nagrađivane predstave "Pluća", zagrebačkog „Exit“ teatra i Gradskog kazališta Sisak.

Predstava je rađena po tekstu Dankana Makmilana, u režiji Aide Bukvić, a igraju Jadranka Đokić i Amar Bukvić.

„Mladi, obrazovani i ekološki osviješteni. Recikliraju, gledaju dokumentarce i art filmove, čitaju knjige o pravim stvarima, voze se biciklima i kupuju od onih koji ne izrabljuju. Ali, voze se i automobilima, kupaju u kadi i ponekad ostave vodu da curi bez prave potrebe. Može li se imati dijete i istovremeno biti ekološki osviješten, tek je jedna od dvojbi koja će se pojaviti kada jednoga popodneva On „predloži dijete“. A Ona se previše brine, previše razmišlja i ima veliku, zaista veliku potrebu razgovarati o svemu, razmotriti stvari, jer sve učinjeno mora biti i dobro promišljeno. Pluća su duhovit, emotivan, ponekad i brutalno iskren mentalni slalom generacije kojoj je propitivanje imperativ, a nesigurnost odavno postala stil življenja. Slalom prepun sumnji, strahova i potrebe za bliskošću u kojem se neka vrata promaše, na nekima se izgubi previše vremena, dok se neka zahvate baš onako kako treba, u pravom trenutku, na pravom mjestu, kada se ipak dogodi Život”, napisala je o predstavi rediteljka Aida Bukvić.

Prve festivalske večeri, nakon svečanog otvaranja, biće uručena nagrada „Veljko Mandić“ glumcu Andriji Miloševiću.

Festival će otvoriti predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, a prisutnima će se obratiti i direktor Nikšićkog pozorišta Radinko Krulanović.

Pored predstave "Pluća, publika će do 29. novembra imati priliku da pogleda još pet predstava “M.I.R.A.” (25. novembar) “Antigona” (26. novembar), “Sjećaš li se Doli Bel” (27. novembar), “Usamljeni Zapad” (28. novembar) i “Bolivud” (29. novembar). Predstava “Konje ubijaju, zar ne?”, koja je bila zakazana za srijedu, 24. novembra je otkazana.

Završene večeri festivala biće uručene nagrade za najbolju mušku i žensku glavnu i epizodnu ulogu, kao i za partnerski odnos na sceni.

"Ulaznice su u prodaji i mogu se kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta svakog radnog dana i subotom od 10 do 20 časova, po cijeni od 5 eura", kazali su iz pozorišta.

Festival se organizuje u okviru Nikšićke kullturne scene 2021, a pokrovitelji su Opština Nikšić i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Organizatori napominju da je poštovanje važećih mjera u cilju suzbijanja pandemije Kovid-19 obavezno.

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:15
  7.8.2022.

  Na današnjem repertoaru bioskopa Cinema 213 su četiri filma.

 • 07:59
  7.8.2022.

  Franc Kafka rođen je 3. jula 1883. u Pragu, a umro 3. juna 1924. u Beču. Spada u red najznačajnijih i najuticajnijih pisaca dvadesetog vijeka. Presudni uticaj na recepciju Kafkinih djela imao je Maks Brod, Kafkin  prijatelj koji se oglušio o Kafkinu testamentarnu volju i objavio njegova djela.

 • 08:33
  6.8.2022.

  Večeras, petog dana nikšićkog festiva knjiga Auto(r) na korzou, na Trgu slobode od 20.30h gostuje Stanka Rađenović, jedna od najznačajnijih crnogorskih pjesnikinja mlađe generacije.

 • 08:13
  5.8.2022.

  Četvrtog dana nikšićkog festivala knjiga "Auto(r) na korzou" od 20.30h gostuje Selimir Radulović, istaknuti srpski pjesnik, antologičar i trenutni upravnik Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu.