Autor: Marija Vujovic
Foto: Marija Vujović
08:25
8.10.2019.

Počeli „Dani evropskog filma 2019“: Smotra nagrađivanih filmskih ostvarenja u Nikšićkom pozorištu

Nikšićko pozorište od sinoć je domaćin manifestacije “Dani evropskog filma 2019”.


Čast da otvore peto, jubilarno izdanje Evropskog filmskog festivala imala je potpredsjednica opštine Nikšić Sonja Nikčević i Marko Kovačević iz Delegacije EU u Crnoj Gori, koja zajedno sa EU info centar organizuje pomenutu manifestaciju.

Kako je kazala Nikčević, ova svojevrsna smotra evropske kinematografije ima za cilj da ljubiteljima filma predstavi evropsku filmsku produkciju koju naši sugrađani nijesu u prilici da vide na redovnim bioskopskim repertoarima i koja svojim kvalitetom ne zaostaje za svjetskom produkcijom.

“Narednih pet večeri, u dva termina, poštovaoci sedme umjetnosti u gradu pod Trebjesom biće u prilici da odgledaju deset filmskih ostvarenja, koja su više puta nagrađivana, žanrovski su različita, a tematski su vrlo aktuelni”, navela je Nikčević.

Ono što bi, kako je rekla, posebno izdvojila i preporučila svakako je “Noć crnogorskog filma”, koja će biti upriličena u srijedu, 9. oktobra.

"U okviru te večeri će biti prikazana dva crnogorska filmska ostvarenja - film iz novije produkcije “Igla ispod praga”, rediteljski prvijenac Ivana Marinovića i film u crno-bijeloj tehnici iz 1963. godine “Muškarci”, koji je režirao Milorad Milo Dukanović, a rađen je u produkciji Lovćen filma”, kazala je Nikčević i dodala da upravo ovakve i slične manifestacije na najbolji način povezuju našu zemlju sa zemljama članicama Evropske unije.

Kovačević je kazao da sa velikim ponosom sarađuju sa građanima širom Crne Gore.

“Ovaj Festival pokazuje da se naša saradnja odvija u raznim oblastima. Sa Evropom nas povezuje kulturno nasleđe, ali i brojni projekti koje je podržala EU, na šta smo jako ponosni”, jasan je on.

Govoreći o manifestaciji, ocijenio je da će biti prikazana veoma kvalitetna filmska ostvarenja.

Tako je sinoć u 18h prikazan „Belgijski kralj“, višestruko nagrađivana belgijsko-holandska komedija/drama, u kojoj belgijski monarh, izgubljen na Balkanu traži put kući, a pronalazi sebe. U 20h publika je imala priliku da pogleda holandsko ostvarenje „Stranac u raju“.

Manifestacija će trajati do 11. oktobra, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Ostale vijesti iz kategorije