Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
12:43
12.2.2018.

Počela izrada konzervatorskog projekta za sanaciju i restauraciju Dvorca kralja Nikole

U naredna dva mjeseca očekuje se gotov konzervatorski projekat za sanaciju i restauraciju Dvorca kralja Nikole, najavio je pomoćnik direktora Centra za konzervaciju i arheologiju Željko Kalezić, prilikom sastanka sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem.


Kalezić je upoznao ministra Bogdanovića sa dinamikom realizacije i rekao da stručnjaci Centra za konzervaciju i arheologiju od januara ove godine rade na izradi konzervatorskog projekta za sanaciju i restauraciju Dvorca kralja Nikole.

Ministar Bogdanović je istakao važnost što hitnije realizacije ovog projekta, uzimajući u obzir značaj koji ovo kulturno dobro ima za kulturu i istoriju Nikšića i cijele Crne Gore. Kako je naveo ministar Bogdanović, Ministarstvo kulture i Opština Nikšić prepoznali su potrebu sanacije i rekonstrukcije Dvorca kralja Nikole i definisali ga kao jednu od prioritenih aktivnosti u Opštini.

Centar za konzervaciju i arheologiju će u ovoj fazi sprovesti konzervatorska istraživanja, konzervatorsko snimanje kulturnog dobra i izraditi konzervatorski projekat, nakon čega se može početi sa sanacijom i restauracijom ovog kulturnog dobra.

Kulturno dobro Dvorac kralja Nikole u Nikšiću izgrađen je 1900. godine, u neorenesansnom stilu, po projektu Josipa Sladea. Danas su u zgradi Dvorca smještene institucije kulture Nikšića.

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije