Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
12:04
29.11.2021.

Planinarski put u rukopisu: Kako se stiže na vrh svijeta

"21. maj - dan proveden u kampu ABC protekao je uz veliku dozu nervoze. Znali smo da nam ne ostaje mnogo vremena za "napad" na vrh. Potajno smo se nadali da bi baš današnji dan bio pogodan za izlazak na vrh, jer je na današnji dan obnovljena nezavisnost Crne Gore, ali su se nadanja raspala u paramparčad, jer smo shvatili da smo svjetlosnu godinu bili daleko od cilja..."


Dva dana kasnije, 23. maja, trojica Nikšićana i članovi PSD “Javorak” - Dragutin Šlagi Vujović, Đorđije Vujičić i Marko Blečić osvojili su “krov svijeta”, Mont Everest.

Šta se sve dešavalo tokom 68 dana ekspedicije i kako se stiže na "vrh svijeta", opisao je u knjizi "Moj put na krov svijeta" Dragutin Šlagi Vujović.

"Pokušao sam da u slova pretočim kako smo malena Crna Gora, Planinarsko smučarsko društvo "Javorak" i ja stigli na najveći vrh svijeta - Mont Everest”, rekao je poznati planinar.

Vujović će promociju autobiografske knjige započeti u Nikšiću, u srijedu, 1. decembra, u sali JU "Zahumlje" sa početkom u 18 sati.

O knjizi će govoriti prof. dr Gojko Nikolić, novinarka Jelena Jovanović i autor. Moderator će biti Miro Nikolić.

"Knjiga Dragutina-Šlagija Vujovića je veliko iznenađenje i krupno ostvarenje. Iznenađenje je u tome što se ovaj vrsni planinar, koji je neposredno aktivan i u ovoj i srodnim djelatnostima (član je Gorske službe spašavanja, instruktor orijentiringa) odlučio i na ovu vrstu djelatnosti – da sačini i objavi ovo obimno djelo. A da je krupno ostvarenje, čitaoci se mogu uvjeriti kad uđu u njegove sadržajne, izražajne i ishodišne kvalitete i ostvarenja”, zapisao je o knjizi prof. dr Živko Đurković.

Promocija knjige je dio decembarskog programa Nikšićke kulturne scene 2021.

 

Ostale vijesti iz kategorije