Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Osnovci iz Crne Gore u žiriju Nagrade mlade publike

nagrada-mlade-pubilke-600x555
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 21.04.2021. u 08:54

Djevojčice i dječaci iz Bara, Budve, Kotora, Herceg Novog, Podgorice, Nikšića i Žabljaka, od danas su dio međunarodnog žirija Nagrade mlade publike. 

 

Crnogorski osnovci, zajedno sa svojim vršnjacima iz 38 evropskih država, odlučiće koji film će osvojiti prestižnu nagradu Evropske filmske akademije.

Članovi i članice žirija dobili su svoj privatni nalog na EFA VOD platformi putem kojeg će tokom naredna četiri dana pogledati tri nominovana filma. U trci za najbolji film za mlade ove godine su: Pinocchio, italijanskog reditelja Matea Garonea, norveška drama The Crossing, Johane Helgeland i animirani film Wolfwalkers, u režiji Toma Mura i Rosa Stjuarta.

Tokom trajanja programa, putem internacionalnog chat kanala HELLO EUROPE, djeca iz Crne Gore će biti u prilici da upoznaju vršnjake iz drugih zemalja i sa njima diskutuju o filmovima. Dok će u nedjelju 25. aprila, putem Zoom-a, moći da postave pitanja direktno rediteljima i glumcima nominovanih ostvarenja.

U okviru pratećeg programa, tinejdžeri i tinejdžerke imaće priliku da učestvuju u edukativnim radionicama koje će voditi mladi crnogorski filmski stvaraoci. Scenarista Nikola Tomić održaće radionicu Elementi priče, o produkciji će kroz radionicu Od ideje do realizacije govoriti Anja Sekulić, dok će osnove režije predstaviti Sara Stijović na radionici Uvod u pokretne slike. Crnogorske glumice: Milica Šćepanović, Maja Stojanović, Vesna Vujošević Labović i Smiljana Martinović vodiće kreativne glumačke radionice Oživljavanje lika. Kao uvod u glasanje, producentkinje Tina Kuzman i Biljana Vušović održaće radionice na kojima će se analizirati nominovani filmovi.

Nagradu mlade publike organizuju i predstavljaju Evropska filmska akademija i EFA produkcija, uz podršku Mitteldeutsche Medienförderung (MDM). Organizator programa u Crnoj Gori je NVO Podgorica film festival u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore koji je partner u u programima Evropske filmske akademije. Organizaciju događaja podržali su: Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Crnogorska kinoteka, Ambasada Italije u Podgorici, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Ambasada Norveške u Beogradu

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Animirana sinhronizovana verzija filma „Kuce u operi“ biće prikazana u sali Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 12 časova, kao i u četvrtak, 25. aprila, u terminima od 10 i 12 sati.