Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Obrad Nenezić pokrenuo sajt: Pomažem svom djelu da živi

100984360_1636425206524010_2537515366226067456_n
Privatna arhiva
  • Autor Marija Vujovic
  • 29.05.2020. u 06:19

Sajt nekog umjetnika nije ništa novo. Digitalizacija, takođe. Prije desetak godina i više su se vodile suštinske rasprave u modernim teorijama da li će digitalizacija uništiti knjigu, sasvim slično onome da li će televizaja uništiti film, kao nekad da li će pismo uništiti govor... I ništa nije uništilo jedno drugo, ali su se desile revolucionarne stvari. Jedno je drugo ili treće obuzdalo, počinje priču za portal Onogošt o osnivanju svog sata nikšićki scenarista, dramaturg i pjesnik Obrad Nenezić.

Ako objavi knjigu poslije par godina ili snimak predstave koja se više ne igra, kao i filma koji je odavno na internetu, kako je kazao,  ne čini grijeh, nego pomaže djelu da i dalje živi, što je želja, potreba i amanet svakog umjetnika svome djelu.

“Ako objavim reagovanje na neku društvenu promjenu ili objavim pjesmu, dramu, roman, u digitalnoj varijanti, to je takođe, moj izbor i procjena, od kojeg niko neće imati štete osim ja. Naravno, sve to zavisi  od jačine industrije gdje se dešava ili događa. Od količine konzumenata. U malim sredinama je  dovoljno da vas uvijek jaka čaršija, novine, časopis, radio, televizija ili portal progutaju, dok sa velikim sredinama to nije slučaj, jer postoji izbor. Zato je kod nas sve kasnilo, jer smo bili blokirani društvenim uređenjima, njihovim, a ne našim pogledom na svijet, kroz vjekove, a kasnije malim brojem uticajnih medija, sve dok se nije pojavio internet”, objašnjava on.

Sad sve, kako je kazao ,zavisi od jednog klika, čemu je prethodila divna svemogućnost daljinskog upravljača da ne mora da se sluša i gleda “da ti se neko iživljava na moždanim vijugama, recepcijomi percepcijom”.

“Ali su se pojavile dostupnije i jeftinije društvene mreže koje su pokvarile koncepciju tzv.mislećim, a postale Meka i Medina za svemisleće i sveznajuće, bez elementarnog i samovaspitnog dobrog vaspitanja. Iz tog razloga, iz nemoći, kao i mnoge druge dobre stvari i drugačiji putevi nastaju platforme, kao što je ovaj sajt, jer društvene mreže postaju virtuelnaa ulica, ne ona neophodna destruktivna koja mijenja, nego ona samodestruktivna koja cementira”, dodaje Nenezić.

Vjerovatno će, kako je kazao, svakom upasti u oči njegova izjava da knjiga postaje eksponat, ali, ističe, nije da nije tako…

“U digitalnoj eri knjiga sve više postaje savršena pozadina za fotografiju ili video. A sve manje izvor informacija. Što je bila. Ili istorijska čitanka. I ne samo da je knjiga arhaična nego i intelektualac, u izvornom smislu. Inače je uvijek taj pojam izazivao polemiku, a danas pogotovo. Slažem se sa milionima onih koji tvrde da su neke nauke previše sebi davale na značaju, a što nije koristilo čovječanstvu. što se vremenom pretvaralo u jalovu demagogiju ili u “parazitizam”. Počnite od kritike, koja je još sa Gutenbergovim izumom izgubila smisao. A sjetite se da je to još bilo u Srednjem vijeku. I ko se prvi digitalizovao, pa parazit. Kritika. Koja je ipak dobila etiketu kritizerstva, jer pametnim ljudima civilizacija nikad nije oskudijevala”, smatra Nenezić.

Ne treba, kako je istakao, biti previše pametan ili vizionar i priznati da nam je zdrastvena kriza pokazala ono što smo znali, ali nijesmo prihvatali kao stanje stvari, da je digitalizacija jedna moćna i nova tehnološka revolucija koja je promijenila svijet.

“Iako se vajkamo da će biti sve kao prije, neće, jer odavno nije, a svjedok mi je vaš portal i moj sajt. Takođe, biznismeni, koji jesu “kefalo” svakog vremena vrlo brzo su se digitalizovali. Svjedoci su mi oni ljudi koji se ubrajaju u najbogatije na planeti, a izmisli su društvene mreže, pokrenuli digitalne platforme itd. Čovječanstvo očekuje borba protiv njih, jer se ni oni ne razlikuju od ostalih profitera koji su razne revolucije obrtale u svoju korist. No tim velikim stvarima nek se bave svemogući tabloidi, a ja ću mrvicama. Moj cilj je izvorni, antički, tradicionalni – pružiti čitaocu i gledaocu šansu da konzumiraju ono što radim… I ništa više i ništa manje. Kao što nezavistan autor ili pozorišna grupa zakupljujem salu za određenu svotu ili procenat da svoje djelo prezentujem, tako je sa internetom. Ili izdavačem. Sve u suštini ostaje isto, samo  se forma mijenja. Ovaj put ne poetska, estetska, spiritualna, nego materijalna”, dodaje on za naš portal Nenezić.

Sajt, koji možete pogledati ovdje, dizajnirali su Ranko Radulović i Igor Dončević, a na njemu možete naći poeziju, romane, predstave, odnosno cjelokupno Obradovo stvaralaštvo.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Povodom 30 godina od premijere, monodrama "Bizmismen", u izvođenju glumca Voja Krivokapića, biće izvedena večeras na pozorišnoj sceni sale "Zahumlja" sa početkom u 19 časova.