Autor: onogost.me
Foto: vijesti.me
19:33
11.9.2019.

Obnovljen spomenik u Petrovićima

Članovi Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Nikšića posjetili su obnovljeni spomenik u selu Petrovići i tom prilikom položili cvijeće i evocirali uspomene na pobjedu grupe partizana, koju je predvodio Sava Kovačević, nad motorizovanom italijanskom kolonom. Sa njima su bili učenici i kolektiv Osnovne škole „Jovan Draganić“ iz Petrovića


“Nalazimo se ispred spomenika koji nas uči istoriji, junaštvu i  borbi za slobodu. Proslavljeni narodni heroj Sava Kovačević - Mizara je sa grupom partizana iz Banjana, Grahova i  Oputnih  Rudina do nogu potukao  talijansku motorizovanu  kolonu sa tenkovima i kamionima sa sto vojnika”, kazao je predsjednik UBNOR-a, Slobodan Bato Mirjačić.

Na teritoriji  nikšićke opštine, podsjetio je Mirjačić, postoji oko 250 spomenika i spomen obilježja iz NOB-a, a svi oni obavezuju da se vodi briga o njima i ne dozvoli njihovo skrnavljenje.

“I ovaj spomenik je bio na meti vandala i rušitelja, ali sada osvježen i sa novom petokrakom na vrhu prkosi. Prkosi petokraka i svijetli, jer ispod nje i sa njom u našem kraju su bila 502 nosioca partizanske spomenice i 49 narodnih heroja. Iz ovog kraja poginulo je 168 boraca i brojne žrtve fašističkog terora.  To se ne smije pogaziti, zaboraviti,  niti skrnaviti”, poručio je Mirjačić i izrazio nadu da će učenici škole iz Petrovića biti jedni od onih koji će širiti ideju antifašizma.

Pozvao je učenike da nastave da čuvaju spomen-obilježja kao što su to uradili sa spomenikom na Klenku koji su uredili i zbog toga dobili drugu nagradu na državnom konkursu Saveza boraca za očuvanje i njegovanje tradicije NOB-a.

Nikšićki borci i antifašisti su nakon istorijskog časa kod spomenika obišli školu “Jovan Draganić” i prostor koji se nalazi pored škole a koji će biti budući muzej Crvene stijene.

 

Izvor: vijesti.me

loading...

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:36
  17.11.2019.

  Virdžinija Vulf ubraja se u najznačajnije engleske pisce 20. vijeka. 

 • 07:52
  17.11.2019.

  Posljednji dan ove sedmice u bioskop Cinema 213 donijeće četiri filma.

 • 07:34
  16.11.2019.

  Ove subote posjetioce bioskopa Cinema 213 očekuju četiri filma.

 • 13:43
  15.11.2019.

  Jesenja idila u raskošnim bojama novembra zaplesala je od tog dana po notama mladih Nikšićana, pod budnim okom našeg prvog direktora Toma Vukadinovića i dva honorarna profesora. U četiri skromno opremljene prostorije, na klaviru i violini, vrijedno su učila da sviraju 44 učenika... Tako smo počeli, podsjetila je danas, prilikom Svečane akademije u čast 71 godine postojanja i uspješnog rada, direktorica Muzičke škole “Dara Čokorilo” Sanja Radulović.