Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Objavili 600 audio fajlova

macbook-2617385_640
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 20.04.2021. u 09:46

Savez slijepih Crne Gore, u saradnji sa volonterima i partnerima, objavio je 600 audio fajlova sa poetskim sadržajima.

Ove sedmice, od 19. do 23. aprila, obilježavaju godinu dana od pokretanja te aktivnosti, a objašnjavaju da je riječ o prilagođavanju poezije u audio formatu, koja je prvenstveno namijenjena osobama oštećenog vida, osobama koje ne mogu čitati standardnu štampu, ali i ukupnoj javnosti, koja preferira konzumiranje poezije posredstvom audio-vizuelnih objava.

“S ponosom možemo istaći da smo do danas kreirali i objavili 600 audio fajlova sa poetskim sadržajima, na čemu posebno zahvaljujemo volonterima i partnerima: Ratkovićevim večerima poezije iz Bijelog Polja, Forumu mladih pisaca KIC-a iz Podgorice i Književnom klubu JU Zahumlja “Poenta poetika” iz Nikšića”, navodi se u saopštenju Saveza slijepih Crne Gore.

Jedan razlog za pokretanje ove značajne aktivnosti, kako kažu, bila je želja da učine dostupnim više poezije i poetskih djela, koja se inače u manjem obimu prilagođavaju potrebama osoba oštećenog vida.

“Biblioteke za slijepe u zemlji i regionu, veoma malo poezije objavljuju u pristupačnim formatima i uglavnom su fokusirane na prozne sadržaje, romane i druge oblike izražavanja putem pisane riječi”, kaže se u saopštenju.

Namjera im je kažu i da animiraju mlade, manje afirmisane pjesnike i pjesnikinje, da u modernom i dobro opremljenom studiju Saveza slijepih, snime svoje pjesme u audio formatu.

 “Pjesnici, odnosno pjesnikinje mogu izabrati da sami čitaju svoje pjesme ili da neko iz našeg studija čita njihove zapise. Muzičku podlogu za svoje pjesme, mogu izabrati pjesnici, a ukoliko to ne žele, biraju je zaposleni koji rade na projektu „Audio poezija“. U okviru emisije “Ogledalo duše”, koja se po programskoj šemi radija Feniks emituje premijerno ponedjeljkom u 12 časova, a reprizno srijedom u 12 časova, promovišemo pjesnike i pjesnikinje i njihovo stvaralaštvo“, navode u saopštenju.

U narednim sedmicama gosti “Ogledala duše” biće članovi KK “Poenta poetika”, koji će podijeliti stihove iz trećeg Zbornika “Mozaik“.

“Na kraju, vjerujemo i očekujemo da će se i ubuduće naši pjesnici i pjesnikinje, volonteri i volonterke interesovati i priključivati realizaciji naše aktivnosti, te da će se Audio poezija dalje razvijati i obogaćivati i biti u službi svih ljubitelja poezije”, zaključuje se u saopštenju.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci