Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
08:08
19.9.2019.

Nikšićko pozorište: Repriza predstave “Gospodska krv”

U Nikšićkom pozorištu večeras, sa početkom u 20h, biće prvo reprizno izvođenje komedije „Gospodska krv” koju je po tekstu Marka Kavaje režirao Slobodan Marunović.


Pored reditelja Marunovića, koji potpisuje i adaptaciju teksta, autorski tim čine:  Aleksandar Saša Vukotić (scenograf), Ljiljana Petrović (kostimografkinja), Slobodan Kovačević (kompozitor) i Ferid Karajica (scenski pokret).

Uloge u predstavi povjerene su crnogorskim glumcima: Nikoli Vasiljeviću, Ani Vučković, Dušanu Kovačeviću, Jeleni Nenezić Rakočević, Jovanu Daboviću, Slavku Kaleziću i Stevanu Vukoviću.

"Komedija Marka Kavaje „Gospodska krv”  je ozbiljan stvaralački i izuzetno kreativni povod kako za reditelja tako i za glumački ansambl i teatar uopšte. Naime, zbog strukture samog teksta, njegove dramaturgije, jezika i dijalekta na kojem je napisan potrebna je disciplina, visoki artizam, profesionalnost i posvećenost prije svega glumaca koji su suočeni u startu sa likovima i karakterima koji žive „neistinite živote“, pritom ne birajući sredstva da se domognu materijalnih vrijednosti a u isto vrijeme sakrivajući svoj moralni sunovrat iza ugleda svojih predaka, njihove časti, junačkih djela i etike.

Kavajina komedija kroz grotesknu vizuru i smijeh tjera gledaoca da se zamisli nad sobom, nad svijetom u kojem živi i prepozna moderne skorojeviće koji postaju mjerilo vrijednosti našeg vremena i predstavlja briljantnu kritiku gramzivosti, pomodarstva i licemjerja onih koji žele postati nešto drugo od onoga što jesu i na taj način postaju smiješne i tragične spodobe koje lažima, ucjenama i uvredama doživljavaju kompletan poraz kroz poniženje, moralno srozavanje i gubitak časti, shvatajući da se novcem ne može kupiti sve – ni titula, ni porodica, ni ljubav.

Nakon svega se postavlja pitanje, ko je gospodar svijeta u kojem živimo? Čovjek ili novac (materijalne vrijednosti). Gdje smo onda to mi krenuli i što sa onima koji vole poeziju, poštuju različitosti, žele mir i častan život.

Mi kroz „Gospodsku krv” namjeravamo poručiti relaksirano, kroz igru i smijeh, da pozorište može mijenjati svijet", napisao je o predstavi reditelj Marunović.

Predstava se izvodi u okviru manifestacije „Septembarski dani – Nikšić 2019” i Nikšićke kulturne scene 2019.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:22
  31.5.2020.

  Vladan Desnica (1905-1967) je rođen u Zadru u imućnoj i uglednoj porodici. Otac mu je bio čuveni advokat Uroš Desnica. Njegov djed Vladimir Desnica bio je veleposjednik i predsjednik opštine u Obrovcu. Zastupao je nacionalne interese Srba u sjevernoj Dalmaciji.

 • 08:19
  29.5.2020.

  Sajt nekog umjetnika nije ništa novo. Digitalizacija, takođe. Prije desetak godina i više su se vodile suštinske rasprave u modernim teorijama da li će digitalizacija uništiti knjigu, sasvim slično onome da li će televizaja uništiti film, kao nekad da li će pismo uništiti govor... I ništa nije uništilo jedno drugo, ali su se desile revolucionarne stvari. Jedno je drugo ili treće obuzdalo, počinje priču za portal Onogošt o osnivanju svog sata nikšićki scenarista, dramaturg i pjesnik Obrad Nenezić.

 • 19:21
  28.5.2020.

  Bogdan Gajić, učenik prvog razreda matematičkog odjeljenja u Gimnaziji "Stojan Cerović", osvojio je drugo mjesto na takmičenju "Udruženja folklornih ansambala Crne Gore" za literarni rad "Slika moje tradicije".

 • 08:00
  28.5.2020.

  Na konkursu „Slika moje tradicije“, u kategoriji likovni rad, prvo mjesto pripalo je Paju Vasoviću, učeniku Prve srednje stručne škole Nikšić.