Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

54516155_790767987963758_7909766524280242176_n
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 22.03.2019. u 07:35

Crnogorski simfonijski orkestar večeras, sa početkom u 20h, održaće koncert pod nazivom „Betoven u Nikšiću“.

Simfoničare će na nastupu u Nikšićkom pozorištu predvoditi Kiril Stankov, njemački dirigent koji je prije tri mjeseca u CNP-u, na svom prvom gostovanju u Crnoj Gori, pobrao simpatije i publike i stručne javnosti.

Za program su odabrana dva ostvarenja Ludviga van Betovena – „Uvertira“ op. 72 iz opere „Fidelio“, i „Simfonija broj 7“.

Kiril Stankov je privukao međunarodnu pažnju 2013. godine, kada je, nakon četiri etape, osvojio drugo mjesto na renomiranom takmičenju za dirigente u Bezansonu (Francuska). Bio je finalista takmičenja Interaktion XII u Berlinu, kao i jedan od 20 kandidata koji je među 300 prijavljenih odabran za VIII Međunarodno takmičenje dirigenta Ser Georg Solti.

Stankov je studirao na Fakultetu za muziku i teatar u Rostoku, kao i na Fakultetu za muziku Franc List u Vajmaru kod profesora Nikolasa Pasketa, Gintera Kalerta i Entonija Bramala. Pohađao je majstorske radionice kod Davida Zinmana dirigujući ciriškim Tonhale orkestrom. Dirigovao je Radijskim simfonijskim orkestrom MDR iz Lajpciga, Državnim orkestrom Gertnerplac iz Minhena, Kritiše orkestrom i Novobranderburškom filharmonijom iz Berlina, Kamernim orkestrom Luksemburga, Nacionalnim orkestrom Lorene (Francuska), kao i omladinskim orkestrima iz Meklenburg-Zapadne Pomeranije (Njemačka) i Franš-Kontea (Francuska). Tri godine je predavao dirigovanje na Odsjeku za muziku Univerziteta u Kaselu.

Od septembra 2017. godine Stankov je kapelmajstor i asistent dirigenta Gertnerplac teatra u Minhenu. Za svoj prvi samostalni projekat odabrao je balet Krcko Oraščić P. I. Čajkovskog, a kasnije je više puta izvodio Humperdinkovu operu Ivica i Marica, potom i Lorcingov Zov prirode i Donicetijevu operu Maria Stuarda. Nastupio je 2017. godine na Nacionalnom muzičkom festivalu u Čestertaunu (Merilend, SAD) i u Lajpcigu izveo Malerovu Simfoniju br.2 sa orkestrom BSMO. Zajedno sa Sjevernonjemačkim akademskim orkestrom debitovao je 2018. godine u Elbskoj filharmoniji u Hamburgu, povodom osnivanja ovog ansambla. Stankov je stipendista Udruženja Rihard Vagner i Fondacije Fridrih Ebert.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci