Autor: onogost.me
Foto: pobjeda.me
13:25
6.2.2021.

Nikšićka pjesnikinja Marija Krivokapić ambasadorka mira Svjetskog literarnog foruma

Svjetski literarni forum za mir i ljudska prava (World literary forum for peace and human rights) imenovao je krajem prošlog mjeseca Mariju Krivokapić, pjesnikinju iz Nikšića, za počasnu međunarodnu ambasadorku mira.


Cilj ovog Foruma je osvješćivanje u promovisanju globalne ekonomske i političke stabilnosti u promociji univerzalnih moralnih vrijednosti, međuvjerske tolerancije u okviru obrazovanja, te uspostavljanju kulture mira i sigurnosti.

Krivokapić je bila aktivna učesnica prošlogodišnjih književnih susreta „Poetski prozor u svijet“ koje su četvrtu godinu zaredom okupili, ovog puta preko „Zum“ aplikacije, stotinjak umjetnika iz dvadesetak zemalja. Njeno posvećeno angažovanje i iskrena lirika prošarana programskim porukama je sjajno prihvaćena od strane svih učesnika, što je rezultiralo da je ove godine imenuju ambasadorkom mira. Osim Krivokapić, u ovom programu koje organizuje Hrvatsko književno društvo, učestvovala su još tri pjesnika iz Nikšića: Gordana Sarić, Srđa Simunović i Saša Šćepanović.

Marija Krivokapić je krajem prošle godine bila jedan od laureata 23. Nikšićkih književnih susreta i kao nagradu za pjesme „Odavno se nijesmo čule“ i „Zona puta vremena“ dobila je priliku da do kraja godine, u izdanju biblioteke iz svog grada, štampa zbirku poezije.

Krivokapić već godinama radi kao profesorica na Filološkom fakultetu u Nikšiću i objavila je veliki broj naučnih radova. Posebno su značajni njeni eseji i studije u kojima obrađuje književnost starosjedilaca Sjeverne Amerike. Kao pjesnikinja je prvi put javno istupila u zborniku „Personalni karusel – šizofrena zbirka“, zajedno sa još tri autorke.

Zbirka poezije „Prolasci“ koju je krajem 2019. godine objavio OKF, nije nikada imala svoju promociju zbog pandemije korona virusa. Radi se o sentimentalnoj skupini poetskih gromada čija je najveća vrijednost u neposrednosti u odnosu na čitaoca, jeziku koji ne gubi svoju poetičnost iako zalazi u sfere digitalne komunikacije i svakodnevnog govora, te u neselektivnosti emocija i utisaka koji će proizvesti stih. Krivokapić je pjesnikinja impulsa i emocija koje ne pokušava da estetizuje po svaku cijenu, već ih nerijetko ostavlja u sirovoj verziji, zarad preciznijeg podražavanja stvarnosti. Ta je stvarnost mračna, ali uz kritiku, Krivokapić nudi i nizove potencijalnih rješenja, i iz njenog se načina, više nego iz finalnih verzija, uvijek nazire optimizam. Zato je jedna od omiljenih pjesnikinja u onlajn svijetu i ovo priznanje je došlo osobi koja će znati kako da se postavi u odnosu na izazove koji joj predstoje.

 

Izvor: Pobjeda

Ostale vijesti iz kategorije