Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Najljepše melodije klasične i flamenko muzike na Međunarodnom festivalu gitare Nikšić

niksic_guitar_festival_2019
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 21.09.2019. u 07:24

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala gitare Nikšić, posvećeno španskoj muzici, održaće se od 4. do 7. oktobra 2019. godine, pod sloganom "¡VIVA ESPAÑA!".

U duhu programske ideje Nikšić će ugostiti Huana Manuela Kanjizaresa, jednog od najznačajnijih i najuticajnijih flamenko umjetnika današnjice i španskog virtuoza Huana Karlosa Gomeza. Otvaranje, na kom će tradicionalno nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar, realizovaće se pod pokroviteljstvom programa Evropske unije – Kreativna Evropa, odnosno u okviru njihovog projekta „Music Up Close Network“, u kom učestvuje Muzički centar Crne Gore sa još devet partnera iz sedam evropskih država (Holandski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Barselone, Nacionalni orkestar Lila, Državna akademija „Santa Ćećilija“ iz Rima, Sarajevska filharmonija, Slokar akademija iz Ljubljane, Međunarodna fondacija „Jehudi Menjuhin“ iz Brisela).

Koncert kojim otvara festival, Crnogorski simfonijski orkestar biće ujedno i prvi u novoj sezoni.  U skladu sa brojnim novitetima i velikim projektima koje pripremaju na koncertu u Nikšiću ugostiće značajna i aktuelna muzička imena. Dirigentica će biti poznata Nada Matošević Orešković (Hrvatska), a solista na gitari sam Kanjizares. Otvaranje je planirano za 4. oktobar u 20h u Nikšićkom pozorištu. Tom prilikom biće izveden i Kanjizaresov „Mediteranski koncert“ za gitaru i orkestar koji je narudžbina Simfonijskog orkestra Barselone za potrebe EU projekta Music Up Close Network. Premijerno je izvedeno u Barseloni, u novembru 2018. godine, a pisan je kao omaž Hoakinu Rodrigu, slavnom španskom kompozitoru čiji se koncert „Aranhuez“  smatra jednim od najboljih djela repertoara za klasičnu gitaru. I ostatak programa činiće poznata orkestarska djela posvećena velikim španskim kompozitorima.

Program festivala nastavlja se u subotu 5. oktobra, kada će na pozorišnoj bini od 20h veliki solistički koncert imati Kanjizares sa svojim dugogodišnjem saradnikom Huanom Karlosom Gomezom.

“Ove godine želimo da odamo počast španskoj muzici i umjetnosti i domaću publiku, koja u sve većem broju prati naš festival, upoznamo sa onim što je za Španija pružila istoriji izvođaštva i stvaralaštva za gitaru. Otuda izbor teme, slogana i umjetnika. Ponosni smo što ćemo ugostiti gitariste svjetskog renomea. Kanjizares je jedan od najznačajnijih i najuticajnijih flamenko umjetnika u svijetu i svojim nastupom donijeće duh i strast Španije u naš grad koji polako, ali sigurnu upisujemo na evropsku mapu muzičkih dešavanja. Publika po pravilu odlično reaguje na njegove nastupe, bilo da muzicira sam ili u tandemu sa čuvenim Gomezom”, kazao je Danijel Cerović, umjetnički direktor festivala.

Treće festivalsko veče koje se održava 06. oktobra biće spoj poezije i muzike, iskustva i mladosti. U sali „Zahumlje“ od 20h zajednički će nastupiti mladi pjesnici, članovi Udruženja „Poenta Poetika“ JU „Zahumlje“, koji će kazivati stihove Federika Garsija Lorke, uz pratnju učenika Muzičke škole „Dara Čokorilo“.

Završnica, tj. 7. oktobar biće internacionalno veče, u okviru kog će u sali „Zahumlje“ koncert održati studenti gitare iz Pariza, Strazbura, Sarajeva i sa Cetinja.

Manifestaciju, čiji je organizator NVO „Anagastum“, osim Muzičkog centra Crne Gore, podržali su Ministarstvo kulture Vlade Crne Gore, Opština Nikšić i Nikšićko pozorište. 

Svi koncerti na festivalu biće besplatni.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci