Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Na današnji dan rođen je velikan koji nikad neće biti sam

dragan-radulovic_0
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 01.05.2020. u 14:52

Na današnji dan 1951. godine rođen je jedan od najznačajnijih savremenih crnogorskih pisaca za djecu, Dragan Radulović.

Za generacije djece ostaće nezaboravni pjesnik njihovog odrastanja, a kritika mu je dala mjesto među čuvenim dječjim pjesnicima.

Pored poezije, Dragan se bavio novinarstvom pa će ostati upamćen i kao autor dokumentarnih emisija ”Mali veliki”, koje su nagrađivane na domaćim i međunarodnim fetivalima.

Bio je jedan od Nikšićana koji je uspio da trajno ureže svoje ime vanrednim doprinosom u oblastima kojima se bavio i tako pronese slavu i grada u kome je rođen.

„Dragan Radulović je jedan od onih neimara književne riječi, koji su sjajan beočug u kulturu jednog naroda. Njegova književna riječ će ostati vrijedna i za dane koji dolaze. Otuda se za Dragana Radulovića može reći da je životom i djelom ostavio dubok trag u vremenu u kome je živio”, napisao je Milenko Ratković nekoliko dana nakon pjesnikove smrti.

Pisao je poeziju za djecu, uređivao televizijske emisije za najmlađe, list „Slovo“, organizovao muzičke i književne festivale za djecu i omladinu… Osim književnim i televizijskim radom, bavio se fotografijom i slikarstvom.

Neke od njegovih zbirki poezije za najmlađe su: „Strmoglavi“, „Nijesmo odavde“, „Okrpljene cipelice“, „Planeta djeteta“, „Nemoj ovo nikom reći“, „Šta ćemo s nama“, „Krilati dječaci“, „Leptir na asfaltu“, „Hoću kući“, „E baš neću“, „Dječak sa zelenim krilima“…

Nagrađen je Zmajevom nagradom 1992. godine za izuzetan doprinos savremenom izrazu u književnosti za djecu. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade za najveće domete u oblasti kulture i umjetnosti, 1993 godine. Među brojnim priznanjima su i Nagrada ”18. Septembar” – Nagrada oslobođenja Nikšića za vanredno zalaganje i postignute rezultate u oblasti književnog stvaralaštva, Ratkovićeva nagrada, Nagrada ”19. Decembar” – Nagrada oslobođenja Titograda za najbolje ostvarenje iz oblasti umjetnosti, 1988. godine.

Umro je 7. februara 2002. u Podgorici. 

Nagrada UNICEF-a dodijeljena mu je 1996. godine.

Ja ne volim da sam sam

Gledam jednu samu lastu,
a sami su tužni,znam
u samoći suze rastu
ja ne volim da sam sam.

Sam djedica parkom šeta,
samo Sunce trne plam,
u samoći sjeta cvjeta,
ja ne volim da sam sam.

Kao da je nešto boli,
sama lasta nebom kruži,
nek` samuje ko god voli,
hoću s vama da se družim.

Gledam jednu samu lastu,
a sami su tužni,znam,
u samoći suze rastu,
Ja ne volim da sam sam.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci