Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Muzička škola “Dara Čokorilo” obilježila 71 godinu rada

74701548_1247168938800962_3551037647042379776_n
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 15.11.2019. u 12:43

Jesenja idila u raskošnim bojama novembra zaplesala je od tog dana po notama mladih Nikšićana, pod budnim okom našeg prvog direktora Toma Vukadinovića i dva honorarna profesora. U četiri skromno opremljene prostorije, na klaviru i violini, vrijedno su učila da sviraju 44 učenika... Tako smo počeli, podsjetila je danas, prilikom Svečane akademije u čast 71 godine postojanja i uspješnog rada, direktorica Muzičke škole “Dara Čokorilo” Sanja Radulović.

Ona je kazala je da je škola ustanova koja traje i u ljetopisu ispisuje dragocjene poruke i bogata pedagoška iskustva svim generacijama nastavnika i učenika.

“Zvuci klavira i violine iz trošne kuće Gardaševića, u Ulici Vuka Karadzića 15. novembra te daleke 1948. godine prolaznicima su govorili sve. Počela je magija koja ne prestaje”, podsjetila je direktorica.

Nakon deset godina od osnivanja ponosno su, kako je dodala, ponijeli ime narodnog heroja Dare Čokorilo i postali prva škola u Crnoj Gori koja je imala četiri odsjeka: odsjek za violinu, klavir, harmoniku i duvačke instrumente, da bi se 1963. iselili u nove prostorije u Ljubljanskoj ulici.

“Muzika je uvijek otvarala nove horizonte… Bila je inspiracija i podsticaj za otvaranje Srednje muzičke škole 2010. godine. Podršku u ostvarivanju te ideje pružilo je Ministarstvo prosvjete i nauke Crne Gore i lokalna uprava grada Nikšića. Uz donacija gospodina Nikole Koprivice omogućena je gradnja reprezentativnog objekta škole koji je useljen 2010. godine”, istakla je Radulović.

Osnovna škola, kako je naglasila, prerasta u Školu za osnovno i srednje muzičko obrazovanje, a danas u njoj znanje stiče 617 čcenika.

“Drugi smo po veličini u Crnoj Gori ali prvi u mnogo čemu na Balkanu. Naš cilj nije da po svaku cijenu budemo najveći i najbolji. Ne, naš cilj je da se naša djeca ostvare u svojim profesijama i da budu dio nas. Naš cilj je da ih naučimo da budu prvo ljudi pa onda umjetnici, tako će uzdići svoju porodicu, nas učiniti srećnim, zajednicu ponosnom”, objasnila je ona dodajući da kolektiv Škole sa uspjehom nastavlja tradiciju svojih zaslužnih prethodnika i svojim svakodnevnim zalaganjima doprinosi razvoju i napretku ustanove.

Izmedju dva posljednja rođendana, ponosno je istakla Radulović, ostvarili su značajne uspjehe, a rezultati koje postižu potvrđuju da su na pravom putu.

“Zato i ovoga puta sa radošću dočekujemo Dan škole, svjesni da koračamo putem koji traži odgovornost svih nas, svjesni da u svakom trenutku moramo odgovoriti brojnim izazovima, svjesni da od nas to očekuje država, grad, učenici i roditelji. Sigurna sam će se ovaj kolektiv, iz dana u dan skole, dičiti brojim novim uspjesima učenika i nastavnika. Tradicija se njeguje i potvrđuje uspjehom”, zaključila je ona.

Današnji muzički program pripremili su učenici i profesori Srednje škole, a predstavljen je i treći broj školskog časopisa “Arija”.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci