Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Muzička škola „Dara Čokorilo“ obilježila 70 godina rada

46299584_2102272053127113_2242833846116548608_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 15.11.2018. u 13:27

Muzička škola „Dara Čokorilo“ objedinjuje interese i potrebe učenika, nastavnika, roditelja i lokalne zajednice. Ide u korak sa vremenom i razvija se, uporedo sa razvojem društva u cjelini, istovremeno čuvajući i brižljivo njegujući tradiciju ili nasleđe crnogorskog muzičkog stvaralaštva, kazala je na Svečanoj sjednici povodom 70 godina postojanja i rada Muzičke škole „Dara Čokorilo“ direktorica Vjera Vuković.

Ona je ovom prilikom podsetila da je Državnu muzičku školu u Nikšiću osnovao Gradski narodni odbor školske 1948/49 godine uz saglasnost Ministarstva prosvjete Crne Gore. Teorijska nastava počela je 15. novembra 1948., dok je praktična nastava uključena 5.februara 1949. Te godine upisana su 44 učenika na dva odsijeka – klavir i violina.

Škola se vremenom razvijala, pa kako je istakla Vuković, broj učenika već sljedeće školske godine se povećava na 67. Srednjoškolsko obrazovanje u školi se uvodi 2010/11 godine.

Škola je dobila ime „Dara Čokorilo“ po studentkinji filozofije rođenoj 1919. godine u Nikšiću, koja je bila učesnica NOB-a od 1941. i član KPJ. Pod tim imenom nastavlja svoj razvojni put do danas.

U objekat u kojem se sad nalazi, škola je preseljena u julu 2011. godine.

„Danas muzičku školu pohađa 620 učenika koje stiču osnovno i srednje muzičko obrazovanje na odsjecima – klavir, gitara, harmonika, gudački (violina i violončelo), duvački (truba i klarinet), Odsijek udaraljki i solo pjevanje. Muzička edukacija se odvija kroz oblike solističkog i grupnog muziciranja, počev od Kamernog orkestra, Orkestra harmonike, Gudačkog orkestra i Horskog pjevanja. Od osnivanja do danas muzički se obrazovalo oko 16.000 učenika“, sa ponosom je kazala direktorica.

Škola je dobitnik Ordena zasluge za narod sa srebrnom zvezdom i Nagrade „18. septembar“, a samo ove školske godine osvojeno je ukupno 83 nagrade.

„Muzika ne postoji zbog nas, već mi postojimo zbog nje. Ona daje smisao prošlosti i budućnosti“, poručila je Vuković.

Vjerujući da će u narednom periodu ova ustanova činiti grad ponosnim, u ime lokalne uprave puno uspjeha poželjela je potpredsjednica opštine Nikšić Sonja Nikčević.

 „Njegovanje i izuzetno poštovanje koje je u našem gradu uvijek uživala umjetnost, pa i muzička, Muzička škola ne samo da je prenosila na generacije, već je uspjela da usavrši takve forma i sadržaje rada čiji su rezultati davno prevazišli naše prostore. To potvrđuju brojne nagrade i priznanja na takmičenjima gdje učestvuju učenici ove škole. Muzička škola, sa svim svojim ostvarenim rezultatima, kroz svoje 70-godišnje trajanje, postala je mjesto okupljanja, mjesto razvoja ljepote, umjetnosti i nadarenih i uspješnih muzičkih stvaralaca“, zaključila je Nikčević.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U sali “Zahumlja” u 18 časova biće predstavljeno kritičko izdanje „Šćepan Mali“, Petra II Petrovića Njegoša. Priređivač izdanja je prof. dr Radmilo Marojević.