Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
08:15
26.9.2020.

Međunarodni festival gitare Nikšić večeras se nastavlja online koncertom Pabla Mendeza

Svojevrsni nastavak Nikšić Guitar Festivala biće upriličen večeras, sa početkom u 21 čas online koncertom Pabla Menendeza.


Publika će moći da prati nastup putem Facebook stranice Niksic Guitar Festival, kao i na programu Televizije Nikšić.   

Pablo Menendez rođen je 1992. godine u Španiji. Na gitari je počeo da svira sa 10 godina. Edukovao se najprije u klasi poznatog gitariste Marca Sociasa, a potom i magistrirao na Konzervatorijumu Mastriht (Holandija) u klasi maestro Carla Marchionea, s počastima (cum laude). Studira i dirigovanje pod vođstvom maestra Miguela Romee i Andresa Salada. Nagrađivan je na nekoliko nacionalnih i međunarodnih muzičkih takmičenja širom Evrope. Aktivan je i kao muzičar u kamernim ansamblima, sa tenorom Joakuin Pikanom i pijanistom Mariom Bernardom snimio je CD sa španskom muzikom XIX vijeka, a tokom sezone 2014/2015. bio je član Španskog nacionalnog orkestra mladih. Danas Pablo kombinuje koncertne aktivnosti sa pedagoškim radom budući da je angažovan kao profesor na Višem konzervatorijumu u Kordovi (Španija). Za online nastup Nikšić Guitar Festivala pripremio je kompozicije Baha, Rodriga, Vagnera i Sora.

Festival se realizuje u organizaciji NVO „Anagastum“, uz podršku Muzičkog centra Crne Gore, Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Nikšić. Njihova saradnja sa velikim festivalskim organizacijama na nivou Evrope moguća je zahvaljujući platformi Euro Strings - European Guitar Festival Collaborative, koja se finansirati iz budžeta EU programa Kreativna Evropa. Ovaj projekat predstavlja partnerstvo četrnaest gitarskih festivala iz Evrope koji su fokusirani na davanje podrške protoku mladih talenata na festivalima i pružanje mogućnosti novim klasičnim gitaristima da dopru do širih međunarodnih publika, čime bi im se omogućio transnacionalni rad i pristup novim tržištima. U Euro Strings su uključeni slični festivali iz Austrije, Portugala, Holandije, Finske, Estonije, Njemačke, Hrvatske, Mađarske, BiH, Bugarske, Italije, Španije i Velike Britanije. Ključni cilj projekta je doprinos razvoju dinamične i raznovrsne evropske scene klasične gitare, koja odražava zajedničke vrijednosti, preokupacije i izazove 21. vijeka, a koje dijeli svaki klasični gitarista, posebno mladi, novi profesionalci. 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 07:41
  22.10.2020.

  Nakon kraće pauze, bioskop Cinema 213 od danas nastavlja sa prikazivanjem projekcija. Ove sedmice stižu tri nova filma -  porodična avantura “Lesi se vraća kući” i trileri “Osinja mreža” i “Prevodioci”.

 • 17:20
  21.10.2020.

  Ovogodišnje, četvrto izdanje revije muzičkog dokumentarnog filma Rokumentarni dani 2020. održaće se od 23-27. oktobra u tri grada – Podgorici, Nikšiću i Mojkovcu.

 • 14:39
  21.10.2020.

  Udruženje boraca Narodnooslobodilačkog rata (UBNOR), antifašisti Nikšića i stanovnici iz Petrovića u septembru prošle godine su postavili petokraku na spomenik koji se nalazi u tom selu.

 • 08:20
  20.10.2020.

  Ministarstvo kulture pozvalo je zainteresovane subjekte da podnesu prijave na Konkurs za dodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2021. godini, kojim mogu doprinijeti ostvarivanju javnog interesa kroz realizaciju projekata iz oblasti zaštite i očuvanja kulturne baštine.