Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Književniku iz Nikšića nagrada “Miroslavljevo jevanđelje”

milutin_micovic_miroslavljevo_jevandjelje
Miroslavljevo jevađelje/MPNKS
  • Autor onogost.me
  • 25.12.2021. u 11:01

Pisac Milutin Mićović dobitnik je nagrade "Miroslavljevo jevanđelje" za ovu godinu za knjigu "Luče u tami Crne Gore". To je saopštilo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, uz napomenu da će nikšićkom književniku nagrada biti uručena u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju.

Iz ovog Vladinog resora napominju da su u žiriju za dodjelu nagrade bili Siniša Jelušić, Lidija Tomić, Radoje Golović, Radoje Femić i Miomir Đurišić.

U obrazloženju Žirija se navodi da je Mićović ugledni književnik, esejista i publicista, autor romana, knjiga poezije, ogleda i rasprava, fragmenata i eseja.

Posebno se, ističe kao jedan od najboljih poznavalaca Njegoševog djela, pisaca slovenskih književnosti, tumača slovenskog kulturnog nasljeđa i duhovnih i kulturnih veza Crne Gore i Rusije… Milutin Mićović je zastupljen u nekoliko najznačajnijih antologija crnogorske, srpske i slovenske poezije, u odnosu na koje treba izdvojiti Antologiju savremenog srpskog pjesništva ‘Iz veka u vek’, Moskva 2003. godine. Dobitnik je mnogih značajnih nagrada: ‘Marko Miljanov’, ‘Miodrag Ćupić’, međunarodne nagrade ‘Portile poezie’ (‘Vrata poezije’), ‘Orden V.V. Bolotova’, posebnog priznanja Saveza pisaca Rusije i drugih nagrada. Predsjednik je Književnog društva ‘Njegoš’ i urednik tradicionalne kulturne manifestacije ‘Dani Njegoševi'”, navodi se u saopštenju.

Mićovićev stvaralački princip, kako su istakli iz ministarstva, dosljedno je primijenjen u nagrađenoj knjizi “Luče u tami Crne Gore” u skladu je sa najboljim tradicijama slovenske kulture, jer sintetizuje u sebi trostruko ipostasno jedinstvo pisca, mislioca i religioznog autora.

Prema ocjeni žirija, djelo Milutina Mićovića “Luče u tami Crne Gore” na najbolji način izražava suštinu nagrade Miroslavljevo jevanđelje, budući da baštini duhovnost naše nacionalne kulture.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.