Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Književna zajednica “Vladimir Mijušković” obilježava 53 godine postojanja

knjizevna_zajednica1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 26.02.2021. u 07:03

Književnu zajednicu “Vladimir Mijušković'' iz Nikšića daleke 1968. godine osnovala je grupa mladih nikšićkih literata, a nosi ime uglednog profesora nikšićke Gimnazije, Vadimira Mijuškovića (1909-1963), pisca  romana “Zaloga’’ i dramskih djela koja su igrana u jugoslovenskim pozorištima. 

Danas Zajednica obilježava 53 godine plodnog književnog rada njenih članova,  izdavačke djelatnosti i organizovanja brojnih književnih manifestacija te tako predstavlja nezaobilazan  segment  kulturne scene  i  crnogorske književnosti.

Među osnivačima su:  Dragan Radulović, Vukman Otašević, Janko Brajković, Miroslav Jovanović Timotijev, Radislav Gardašević,  Dušan Govedarica, Milan Dugo Krivokapić, Drago Mijović Godijelj…

“Književna zajednica “Vladimir Mijušković’’ je prvu knjigu objavila  već 1969, godinu nakon osnivanja. To je bio almanah “Kaktusi”, zajednička zbirka članova Zajednice. Od tada je objavljeno preko 600 naslova, različitih žanrova,  crnogorskih i jugoslovenskih autora. Tu su prevodi i izdanja italijanskih, rumunskih i jermenskih pjesnika i pisaca, ali i  prve knjige mladih stvaralaca koji su se afirmisali, upravo u Književnoj zajednici”, naveli su iz Književne zejednice.

Zajednica  je, sa SO Nikšić, bila suorganizator znamenitih “Nikšićkih književnih susreta”, koje su pohodili najznačajniji pisci bivše Jugoslavije: Meša Selimović, Mihailo Lalić, Desanka Maksimović, Miodrag Bulatović, Miroslav Antić, Duško Trifunović i drugi. Tokom višedecenijskog postojanja organizovala je brojne manifestacije. “S pjesnikom u ponoć”, “Dani zaloge”, “Auto(r) na korzu”, zatim sajam knjiga na Trgu slobode u Nikšiću, “Knjigom protiv interneta”, samo su neke koje su ostale u sjećanju Nikšićana i ljubitelja pisane riječi.…

“Književna zajednica “Vladimir Mijušković” ustanovila je i dodjeljuje dvije prestižne književne nagrade. Nagrada “Zaloga”, ustanovljena je 1986. godine i dodjeljuje se za umjetničko viđenje zavičaja u poeziji,prozi ili drugim umjetničkim izrazima, a takođe i za publicistiku. Prvi dobitnik “Zaloge” bio je Vito Nikolić, koji je preminuo 1994. godine, a Književna zajednica u znak sjećanja  i poštovanja prema ovom velikom crnogorskom pjesniku i svom članu od 1996. godine dodjeljuje Nagradu “Vito Nikolić’’, za knjigu lirike, crnogorskih autora”, dodaju oni.

Danas Književna zajednica broji oko trideset članova starije, srednje i mlađe generacije. Tu su: Dušan Govedarica, Spasoje Bajović, Miroslav Jovanović Timotijev, Ljubomir Mudreša, Marinko Pavićević, Dobrilo Pavić, Jovan Drašković, Ana Pejović, Miloš Kecojević, Goran Popović, Marijana Blečić, Milka Nikolić, Mladen Babović, Miroslav Zečević i drugi stvaraoci različitih umjetničkih interesovanja i senzibiliteta, a ima ih iz Nikšića, Podgorice, Plužina, Danilovgrada, Bara, Kotora…

“U doba pandemije Covida 19, kada nas brojni sugrađani napuštaju zauvijek i gube bitku za život, članovi Književne zajednice “Vladimir Mijušković” nijesu željeli da obilježe javno ovaj  značajan jubilej niti da promovišu nova izdanja. Čekaju ipak neka sretnija vremena. Umjesto toga u pripremi je kapitalno izdanje antologije  članova Književne zajednice od 1968. godine do 2020. godine, pod nazivom “Olujna polja poezije”, na crnogorskom i engleskom jeziku, čiji su priređivači Spasoje Bajović i Jovan Drašković; stvaraju i pripremaju za štampu svoja nova ostvarenja”, zaključili su oni.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U sali “Zahumlja” u 18 časova biće predstavljeno kritičko izdanje „Šćepan Mali“, Petra II Petrovića Njegoša. Priređivač izdanja je prof. dr Radmilo Marojević.
Animirana sinhronizovana verzija filma „Kuce u operi“ biće prikazana u sali Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 12 časova, kao i u četvrtak, 25. aprila, u terminima od 10 i 12 sati.