Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

JU Narodna biblioteka „Njegoš“ napušta Dvorac kralja Nikole, uprava još traži novu lokaciju

119659106_1228468534186303_5523252435335220104_n
Privatna arhiva
  • Autor Marija Vujovic
  • 16.09.2020. u 14:19

Radovi na rekostrukciji Dvorca kralja Nikole u Nikšiću nedavno su počeli. Ta vijest obradovala je mnoge naše sugrađane, ali je ljubitelje knjige i pisane riječi zabrinulo šta će se desiti sa JU Narodna biblioteka „Njegoš“ koja je već dugi niz godina „podstanar“ u Dvorcu.

Naime, prostor Dvorca prema Zakonu o muzejskoj djelatnosti pripao je JU „Muzeji i galerije“, a Biblioteka će, prema riječima direktorice Renate Bulajić, uskoro biti premještena u nove prostorije. Ipak, još uvijek kao podstanar, a Bulajić se nada da će uskoro i Biblioteka dobiti svoju zgradu.

 „Što se tiče Odjeljenja za odrasle, traži se alternativno rješenje da bi se nastavilo sa radom i to veoma brzo, a u dogledno vrijeme postoji obećanje da će Biblioteka konačno da dobije svoju zgradu. Postoji nekoliko alternativnih rješenja i u ova nekoliko dana moramo da vidimo šta je to što nam najbolje odgovara i da zadovoljimo korisnike. Ono što je sigurno je da više neće ostati u prostorijama Muzeja, jer prema Zakonu o muzejskoj djelatnosti ne može Biblioteka više da radi tu. Ono što je najbitnije – Biblioteka će nastaviti sa radom“, jasna je Bulajić dodajući da je moguća pauza u radu od najviše mjesec dana.

Planove o preseljenju je, kako kaže, poremetila i sama situacija sa koronavirusom.

„Korona je poremetila mnoge stvari, mi čak nijesmo mislili, s obzirom na to da je korona i kako je sve krenulo, da će se uopšte ući trenutno u tu adaptaciju. Jesmo razmišljali šta da se radi, u jednom momentu smo čak razmišljali da ćemo se možda vratiti u prostorije Muzeja, međutim kako je Zakon to naložio, otpala je ta ideja“, objašnjava ona.

Prvo je, ističe, traženo trajno rješenje, ali ono iziskuje mnogo novca – čak pola miliona što je u ovakvoj situaciji i ovakvim okolnostima bilo nemoguće. Ipak, ono što posebno naglašava je da su knjige na sigurnom.

„Imamo više od 70.000 bibliotečkih jedinica, tako da je bilo teško naći alternativno rešenje za toliko bibliotečkih jedinica. Mi smo već to popakovali kako moramo prema Zakonu o bibliotečkoj djelatnosti. Dio fonda smo već prebacili u našu upravnu zgradu, a dio fonda koji je aktuelan, školska lektira i stručna literatura – one će biti prebačene u to alternativno rešenje. Tu se radi o fondu oko 20.000 bibliotečkih jedinica. Jedan dio fonda je već smješten u Gradsku kuću, tako da ćemo na taj način funkcionisati do nekog doglednog vremena“, dodaje ona naglasivši da su sa izvođačima radova na Dvorcu dogovorili da se u dijelu gdje je dosad bila Biblioteka ne izvode nikakvi radovi dok ne prebace preostali dio fonda.

Uvjerava da će alternativno rješenje za svakog biti odgovarajuće i da će korisnik moći lako doći do biblioteke.

„U svakom slučaju, korisnik će biti zadovoljan, što je najvažnije. Već pregovaramo koja nam je najbolja moguća opcija jer treba tu dosta stvari da se poklopi prilikom odluke šta će biti alternativa i uskoro ćemo i javnost obavjestiti za koju smo se odlučili“, navodi direktorica.

Podsjetimo, Biblioteka ima pet bibliotečkih odjeljenja – Odjeljenje za odrasle sa čitaonicom, Odjeljenje za djecu sa čitaonicom, Obradno odjeljenje, Izdavačka djelatnost i Služba za zajedničke poslove.

A i u vrijeme kada je koronavirus krenuo da hara našim gradom, Biblioteka je bilježila uspon. Prema riječima Bulajić, upravo u tom periodu učlanilo se mnogo naših sugrađana, mahom djece. Takođe, izdavačka djelatnost radila je sve vrijeme epidemije.

„U vrijeme korone, izdavačka djelatnost je radila i nama je već pripremljena jedne knjige. Do kraja godine imamo posla sa izdavaštvom i podrškom mladim stvaraocima. Biblioteka se ne gasi i potrebno je štošta da se desi da bi se ugasila“, zaključuje ona.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci